Три роки діє програма "Сім'я 500+" в Нижньосілезькому воєводстві

Три роки діє програма “Сім’я 500+” в Нижньосілезькому воєводстві

Нижньосілезький воєвода Павел Хреняк представив дані про виконання програми «Сім’я 500 +» в регіоні за останні три роки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Понад 157 тис осіб з Нижньої Сілезії беруть участь у соціальній програмі «Rodzina 500 +». Майже 230 тис дітей отримують допомогу. Всього, з початку програми «Родзіна 500 +», у сім’ї в Нижньосілезькому воєводстві вже дійшло 4,2 млрд. злотих. Частка дітей, які отримують допомогу серед усіх дітей віком до 18 років, становить 46%.

Програма «Сім’я 500+» охоплює всіх дітей віком до 18 років — без критерію доходу. Це найбільша зміна, оголошена в “Новій п’ятірці” від уряду. Програма «Сім’я 500+» буде працювати в новій версії з 1 липня цього року.

За оцінками Міністерства у справах сім’ї, праці та соціальної політики, підтримкою буде охоплено в Польщі 6,8 млн дітей. Серед них будуть також діти, які перебуватимуть в центрах догляду та виховання. Проект також передбачає запровадження спеціального 3-місячного терміну — від дня народження дитини — подання заяви на отримання допомоги батькам для новонародженої дитини.

Програма «Сім’я 500+» з самого початку гарантувала 500 злотих для другої та кожної наступної дитини, а у випадку сімей з нижчими доходами — і для першої дитини. З моменту запуску програми «Сім’я 500+» державний бюджет видав на ці цілі майже 68 млрд злотих. Програма наразі охоплює 3,62 млн дітей, або 52% всіх дітей до 18 років (дані станом на лютий 2019 року). На практиці це 6 тисяч злотих на рік на одну дитину. Соціальна допомога не оподатковується, внески не сплачуються.

Нижче наведено публікацію Міністерства у справах сім’ї, праці та соціальної політики щодо змін у Програмі „Rodzina 500+”.

Кінцеві строки подачі заявки на допомогу «Сім’я 500+»:

З 1 липня — електронний спосіб (канал електронного банкінгу, портал Emp@tia та PUE ZUS)

З 1 серпня — традиційний спосіб (наприклад, під час особистого візиту до управління або поштою)

Допомога «500+» за новими правилами:

• Для того, щоб отримати право на батьківську допомогу згідно з новими правилами з самого початку подання заяви, батьки дитини, яка наразі не отримує цю допомогу, повинні подати заяву з 1 липня 2019 року до 30 вересня 2019 року

• Якщо батьки дитини подають заявку після 30 вересня, виплата буде виплачуватися з місяця подання заявки

• Тільки подання заявки до кінця вересня 2019 року гарантує таким батькам, що виплата за новими правилами буде виплачена з компенсацією з липня.