Тривають дискусії про спорудження пам’ятника польським жертвам II Світової в Берліні
Bundestag, Berlin pxhere.com, CC0 Public Domain

Тривають дискусії про спорудження пам’ятника польським жертвам II Світової в Берліні

«Ми сподіваємось, що перші роботи розпочнуться в середині нового терміну Бундестаґу», – заявив на прес-конференції віце-міністр польського МЗС Шимон Шинковський вель Сенк. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Шимон Шинковський вель Сенк нагадав, що група експертів, включно з польськими істориками, працює над спорудженням пам’ятника польським жертвам II Світової війни. У майбутньому меморіальному центрі заплановані постійні експозиції та тимчасові виставки, що показують наслідки нападу Німеччини на Польщу 1939 року.

«Висловлюю наше задоволення тим, що вже зроблено перший крок до спорудження пам’ятника польським жертвам II Світової війни та освітнього центру в Берліні. Ми, консультуючись із польськими істориками та експертами, надіслали Німеччині наші коментарі. Також ми очікуємо швидкого початку роботи з цього питання відразу після формування нового уряду та підписання коаліційної угоди. Ця угода має містити конкретні положення щодо планів будівництва», – сказав віце-міністр закордонних справ.

Ідею побудови пам’ятника та меморіального центру в Берліні підтримали більш ніж сотня політиків, науковців та громадських активістів наприкінці жовтня минулого року.

Експертна комісія, яка обговорює концепцію вшанування пам’яті, збирається щомісяця у Варшаві та Берліні. Віце-міністр польського МЗС висловив сподівання, що опрацьовані рішення будуть схвалені представниками обох сторін.

IAR/Р.Г.