Це буде найбільший військовий парад в історії
http://external.polskieradio.pl/files/218abf88-04b2-4c7e-b0ac-baa23ffc5311.file

Це буде найбільший військовий парад в історії

Цього разу у параді 15 серпня вперше візьмуть участь майстри історичних реконструкцій. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польські газети чи не найбільше уваги присвячують Дню польського війська, який відзначається 15 серпня, у ці дні 1920 року відбулася варшавська битва з більшовиками за участю польських військ та українських підрозділів УНР.
Тож, за традицією у цей день у Варшаві проходить військовий парад. ЗМІ повідомляють, що цього року очікують найбільший парад в історії і цитують слова міністра національної оборони Маріуша Блащака, який повідомив, що у Великому параді незалежності братимуть участь понад 1000 солдатів, 900 учасників історичних реконструкцій, 200 бойових машин і 100 гелікоптерів та літаків.
Вперше парад військ відбудеться на Віслостраді (автострада понад головною польською річкою). Перед варшав’янами маршируватимуть американські, хорватські, румунські та британські солдати.

«Dziennik Gazeta Prawna» стверджує, що незважаючи на те, що Польща витрачає на потреби армії понад 41 млрд злотих (9 млрд 540 млн євро), вона все ще знаходиться в кепській формі. Славомір Чапнік з Опольського університету каже, що в армії все ще багато техніки, яка пам’ятає часи ПНР.

Видання «Fakt» опублікувало статтю-рапорт під гаслом «Багато витрачаємо, але мало купуємо», де показало, що польська армія придбала за останні 12 місяців. Мовляв вже другий рік поспіль на параді не можна буде побачити жодних новинок. З 41 млрд цьогорічних витрат на армію, лише 12 млрд призначається на сучасне озброєння.

А «Rzeczpospolita» у статті про майбутній столичний парад додає: «Цікаву акцію організовує українська громада. Її представники запалять лампадки і свічки на могилах солдатів Української Народної Республіки, які також боролися за незалежність Польщі у польсько-більшовицькій війні. На могилах вояків Симона Петлюри у Замості, Перемишлі, Варшаві, Кракові будуть розміщені наліпки з написом «Союзникам Польщі».

В.П.