Цьогоріч у Варшаві розберуть пам'ятник Подяки радянським солдатам
http://external.polskieradio.pl/files/9865d93d-8c1e-46d0-825b-32b3d861b4ef.file

Цьогоріч у Варшаві розберуть пам’ятник Подяки радянським солдатам

Радянський пам’ятник передадуть Музею холодної війни неподалік Щеціна, де колись був склад атомної зброї СРСР. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Цього року буде розібраний пам’ятник Подяки солдатам Радянської Армії, що знаходиться в Скаришевськом парку в Варшаві. За словами Маріуша Буркацького зі столичного Управління з озеленення, його передадуть Інституту національної пам’яті Польщі. Елементи монумента повинні потрапити в Музей холодної війни у селі Подборско неподалік Щеціна в Західнопоморському воєводстві.

Пам’ятник Подяки солдатам Радянської Армії мали намір спочатку передати Музею історії Польщі, але виявилося, що там для нього немає місця. «Потім виникла ідея відправити його в мавзолей радянських солдатів у Варшаві, але потім і від цієї пропозиції відмовилися», – повідомив Маріуш Буркацький.

Варшавське Управління з озеленення, яке відповідає за демонтаж і транспортування пам’ятника, вже отримало на це дозвіл від реставратора пам’ятників старовини і шукає підрядника для виконання відповідних робіт.

Експозиція Музею в Подборско знаходиться в приміщеннях радянських складів атомної зброї. У період комуністичної Польщі цей об’єкт був секретним і перебував під особливою охороною. Про його існування було відомо трохи більше 10 людей. Його побудували польські солдати в 1976-1969 роках, а в 1970 році об’єкт був переданий радянській стороні. Інститут національної пам’яті планує там створити постійну виставку на площі в 300 гектарів.

PAP/Т.А.