Цьогоріч в Польщі неврожай: полуниця не вродить

Цьогоріч в Польщі неврожай: полуниця не вродить

Засуха починає давати про себе знати. І першою від неї страждають насадження полуниці. Делікатні рослини гинуть на плантаціях, де немає зрошувальних систем, і, на жаль, це явище спостерігається у більшості польських господарств. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Позбавлені води і добрив, полуниця втрачає свої плоди. Ягоди просто не встигають дозрівати і гинуть від засухи. Все свідчить про те, що полуниця цьогоріч буде надзвичайно дорогою.

Травень буде ключовим місяцем для вирощування зернових, овочів і фруктів. Проте експертів насторожує той факт, що після останніх посух втрати полуниці будуть дуже суттєвими.

Цьогоріч квітень був ще складнішим в цьому плані, ніж у минулому році. Усі регіони страждають від нестачі води та пожеж, що слідують за ними. Хоч як це й неприємно, проте фермери повинні зрозуміти, що посухи будуть траплятися все частіше, і вони будуть все довшими й довшими.

Тим часом більшість польських ферм досі не мають штучних систем зрошення. Кущі полуниці в’януть, менше цвітуть і втрачають плоди, які вже “зав’язались”. Неглибокі вкорінені рослини не здатні збирати воду, а значить, і добрива, які вбиратися землею. Потерпають від засух також і квітучі дерева, — інформує портал www.fakt.pl.

Чи врятує урожай дощовий травень? Не обов’язково. Щоб ситуація поліпшилася, дощі повинні падати досить довго, але не дуже інтенсивно. Занадто великі і занадто швидкі опади не можуть покращити ситуацію, оскільки основою є кількість води, що утримується в грунті, а не кількість самих опадів, — говориться в повідомленні Міністерства сільського господарства. На жаль, у Польщі досі відсутні меліоративні проекти.