У Берні відкрилася виставка про Архів Айсса
http://external.polskieradio.pl/files/451de92e-adcd-435e-9248-eb9fa83ab3e3.file

У Берні відкрилася виставка про Архів Айсса

Це один з найбільших архівів документів про діяльність польських дипломатів з порятунку євреїв під час Голокосту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віце-прем’єр і міністр культури Польщі Пйотр Ґлінський відкрив у Берні, у посольстві Польщі в Швейцарії, виставку про Архів Айсса, що нещодавно повернули до Польщі. Це одне з найбільших зібрань документів, в якому представлена діяльність польських дипломатів з порятунку євреїв в роки Другої світової війни.

Хаїм Айсс був ортодоксальним єврейським діячем і підприємцем. Разом з польськими дипломатами та єврейським діячем Авраамом Зільбершайном він створив Бернську групу. Завдяки її діям євреям були видані тисячі паспортів країн Латинської Америки, завдяки чому вдалося врятувати життя щонайменше 445 осіб.

«Завдяки Архіву Айсса кількість врятованих польськими дипломатами євреїв може збільшитися», – уточнює Якуб Кумох, посол Польщі в Швейцарії. «У цьому архіві зберігається список з майже чотирьох тисяч прізвищ, яким намагалися оформити документи. Ми як і раніше не знаємо, скільки з них отримали ці документи. З’ясувати це – завдання для істориків, а не для нас. Ми поки що маємо списком з 2000 людей, які отримали документи. Серед них – декілька сотень прізвищ тих, хто кому вдалося врятуватися», – каже він.

Віце-прем’єр і міністр культури Польщі Пйотр Ґлінський зазначив, що Архів Айсса свідчить про діяльність польської держави з порятунку жертв Голокосту.

Архів Айсса був викуплений у його нащадків в Ізраїлі за сприяння почесного консула Республіки Польща в Цюриху Маркуса Блєхнера. Протягом декількох місяців архів буде в Швейцарії, а на початку 2019 року його передадуть до Державного музею Аушвіц-Біркенау в Освєнцімі.

IAR/Т.А.