У червні інфляція в Польщі досягла 2,6 відсотка
Jak informuje GUS, ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły w czerwcu o 2,6 procent licząc rok do roku. shutterstock, g0d4ather

У червні інфляція в Польщі досягла 2,6 відсотка

Ціни на споживчі товари та послуги минулого місяця зросли на 2,6 відсотка, порівняно з минулим роком. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Дані про зростання цін на споживчі товари та послуги оприлюднило Головне статистичне управління. Вони сходяться з так званою швидкою оцінкою інфляції, яку зроблено наприкінці червня.

Опубліковані дані означають, що динаміка інфляції у річному вимірі в червні перевищила цільовий рівень інфляції Національного банку Польщі, встановлений на рівні 2,5 відсотка.

Головний економіст банку PKO BP Пйотр Буяк пояснює, що результат пов’язаний з дорожчанням продуктів харчування та динамічним темпом економічного зростання: «Зростання інфляції в червні вперше за майже сім років понад цільовий рівень інфляції спричинене двома елементами. По-перше – це різні аномалії на ринку харчів, глобально і в Польщі, – через посуху, заморозки. Тому динаміка цін на харчі є найбільшою за кільканадцять місяців і перевищила 5 відсотків, порівняно з минулим роком. Другий елемент – це сила економіки, дуже сильний попит, значне зростання платні».

Як прогнозує експерт, наступними місяцями динаміка цін періодично ростиме, після чого її темп уповільниться.

Головне статистичне управління також повідомило, що порівняно з травнем цього року, показник інфляції в червні досягнув 0,3 відсотка.

IAR/Н.Б.