У Люксембурзі відбудеться нарада у справі перешкоджання Nord Stream 2
http://external.polskieradio.pl/files/e540dbe9-05ba-4635-94ae-f0fac4c2f61d.file

У Люксембурзі відбудеться нарада у справі перешкоджання Nord Stream 2

Сьогодні міністри ЄС з питань енергетики обговорять зміни до газової директиви у справі Nord Stream 2. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Сьогодні в Люксембурзі відбудеться нарада міністрів з питань енергетики Європейського Союзу, частина держав хоче дискусії про зміни до законодавства, що має перешкодили будівництву Nord Stream 2.

Європейська комісія запропонувала зміни до газової директиви у листопаді минулого року. Йдеться про те, аби всі газопроводи, також ті, що проходять дном моря, підпадали під дію євросоюзного права. Відсутність чітких положень у цій справі призводила у минулому до розбіжностей у тлумаченні правил ЄС та дозволяла прибічникам Nord Stream 2 просувати цю інвестицію.

Досі над змінами до газової директиви працювали тільки на рівні експертів. Болгарія, котра головує в ЄС, була проти перенесення цієї теми на вищий рівень – послів та міністрів, попри незадоволення країн, котрі проти створення Nord Stream, зокрема Польщі. Також Єврокомісія наполягала на швидкій роботі над поправками.

«Перемовини з Болгарією дуже активні. Треба було роз’яснити багато правових питань і думаю, що це вдалося зробити. Тепер прийшов час прийняти поправки країнами ЄС», – заявив нещодавно віце-голова Єврокомісії, відповідальний за енергетичний союз Марош Шевчовіч.

Нині згоди на зміни поки ще не буде, але за неофіційною інформацією Польського радіо, частина країн хоче закликали до пришвидшення робіт та погодження спільної позиції. Тоді можна почати перемовини з Європейським парламентом у справі остаточного формулювання закону. У цьому питанні ключовим є час, аби зміни до газової директиви щодо Nord Stream 2 були прийняті до закінчення побудови газопроводу.

IAR/Т.А.