У Нижній Сілезії виявили «скажених» корів

У Нижній Сілезії виявили «скажених» корів

Світова організація здоров’я тварин проінформувала про те, що в Польщі зафіксували перший випадок за багато років зараження худоби атиповою губкоподібною енцефалопатією, простіше кажучи — коров’ячим сказом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Хвору тварину було виявлено в Мірську, що у Нижній Сілезії. На жаль, корову довелося вбити, оскільки лікуванню хвороба не піддається, тож худобина померла б у будь-якому випадку, заразивши стадо.

Директор Державного ветеринарного інституту у Пулавах, професор Кшиштоф Нємчук, зазначає, що причин для хвилювання немає, адже випадки сказу трапляються в кожній європейській країні. Так, спалахи сказу було виявлено в Канаді, Британії, а також в Ірландії. Тож виявлення великої рогатої худоби, зараженої вірусом, жодним чином не вплине на експорт яловичини.

Як повідомляє Головний лікар ветеринарної медицини, пан Нємчук, підозру на захворювання було виявлено ще 24 січня, проте для точного діагнозу потрібно було провести додаткові аналізи. 31 січня енцефалопатію було підтверджено лабораторії. Заражену корову відправили на забій, а її тушу утилізували.

До слова, заражена корова — це перший такий випадок в Польщі ще від 90-х років — відколи в Західній Європі вибухнула епідемія сказу.