У Польщі оприлюднили рапорт про газові контракти з Росією
http://external.polskieradio.pl/files/689bfe35-b2d8-4c46-b2bd-d8cda6ae7ecf.file

У Польщі оприлюднили рапорт про газові контракти з Росією

Верховна палата контролю опублікувала документ про газові контракти між Польщею та Росією, укладені в 2006-2011 роках. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Досі рапорт був недоступний для громадської думки. 2013 року його засекречено на прохання контрольованих суб’єктів. Серед них був, зокрема, міністр економіки Вальдемар Павляк.

Верховна палата контролю у 2011-2013 роки, на прохання сеймової Комісії державної скарбниці, перевірила укладення газових контрактів та реалізацію інвестицій, зокрема йшлося про термінал зрідженого газу в місті Свіноустя. Контроль за 2006-2011 охопив Міністерство економіки, Міністерство державної скарбниці, Канцелярію прем’єр-міністра і компанії: PGNiG SA, GAZ-SYSTEM SA та Polskie LNG SA. Післяконтрольну інформацію засекречено.

У лютому 2017 року повноважений уряду в справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський звернувся до голови Верховної палати контролю з проханням зняти гриф секретності з документів. Ця процедура тривала до червня цього року.

У рапорті Верховної палати контролю стверджено, зокрема, що переговори, які міністр економіки Вальдемар Павляк проводив з Росією у 2009-2010 роках на тему ямальського контракту, відбувалися без необхідної дозвільної процедури у формі затвердженої інструкції. Після затвердження таких інструкцій, їх частина не була узгоджена з вказівками. Верховна палата контролю також звинуватила тодішнє відомство економіки та управління Польської нафтогазової компанії (PGNiG) у тому, що вони не використали вповні переговірних можливостей і не намагалися здобути корисні для Польщі умови взамін за деякі поступки польської сторони.

Зате, позитивно оцінено спорудження терміналу ЗПГ імені президента Лєха Качинського в місті Свіноустя, який діє від 2015 року.

IAR/Н.Б.