У Польщі працівники прокуратури проведуть загальнонаціональний страйк

У Польщі працівники прокуратури проведуть загальнонаціональний страйк

У найближчий вівторок, 5 березня працівники суду і прокуратури проведуть мирні збори. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

«У цей день також не відбуватимуться судові слухання – з метою привернення уваги суспільства до вимог працівників суду та прокуратури  про необхідність внесення змін до положення нормативно-правових актів та у зв’язку з відсутністю прогресу у виконанні міністерством юстиції вимог щодо оплати праці працівників судів і прокуратури», – наголошується в повідомленні.

5 березня 2019 р. у Варшаві відбудеться загальнонаціональний страйк судових працівників і працівників прокуратури через нездатність Міністерства юстиції дотримуватися вимог щодо підвищення оплати праці.

Протест спрямований на інформування громадськості про складне фінансове становище працівників судів та прокуратур, а отже і всієї судової системи, що має велике соціальне значення.

«Ми починаємо говорити про кризу зайнятості у прокуратурі. І це вплине на роботу всієї структури, як судового підрозділу, тобто і прокурорів, і працівників адміністрації», – зазначив представник профспілки, прокурор Томаш Сальва.

Це пояснюється тим, що багато працівників суду і прокуратури заробляють менше ніж 2 000 злотих «чистими» і часто змушені підробляти на інших роботах. Профспілки б’ють на сполох, підкреслюючи, що ситуація «трагічна».

У найближчий вівторок на Проспекті Свободи (Plac Wolności) також і у Вроцлаві відбудеться зустріч працівників судів та прокуратур, які підтримують вимоги щодо підвищення оплати праці.

Маніфест розпочнеться на Проспекті Свободи (Plac Wolności), від міського парку, біля входу до Судового мосту (Most Sądowy). Марш пройде через Most Sądowy до мосту Podwale, потім прямо по вулиці Podwale до вулиці Krupnicza. На перехресті учасники мітингу повернуть праворуч на вулицю Krupnicza, марш закінчиться на площі Ринок.

Нагадаємо, з 10 грудня 2018 року триває акція протесту працівників правосуддя. Правники мають відносно низьку заробітну плату, а також несприятливі умови праці, викликані нестачею персоналу.

За неофіційними даними на сьогодні з 8,5 тис. ставок у прокуратурі по всій Польщі понад 1000 є вакантними. Тільки у Варшаві вакантна ¼ усіх посад у прокуратурі, тобто бракує близько 100 працівників.

Наразі переговори щодо збільшення зарплатні застрягли на одному місці. Протестуючі хочуть зустрітися з прем’єром, бо на їхню думку, тільки він може вплинути на виділення додаткових коштів.

Зарплати у близько 40% працівників судових органів не збільшилися ні разу протягом 10 років.

Відсутність конкурентоспроможності заробітної плати працівників у сфері юриспруденції стала причиною динамічного процесу звільнень досвідчених працівників суду та прокуратури. У 2014-2016 роках близько 17 000 фахівців залишили посади в судах, це при тому, що число всієї професійної групи становить близько 36 000 чоловік. Ми не знаємо даних за 2017-2018 роки, але, судячи з чисельних звільнень, ця лічба стрімко зростає.

Слід підкреслити, що відповідно до чинного законодавства працівники суду та прокуратури не мають права на страйк.

Якщо Міністерство юстиції не вживає негайних заходів для поліпшення умов праці та оплати праці працівників судів та прокуратури, маніфестанти загрожують масовим відтоком кваліфікованих державних службовців і, як наслідок, паралічем юстиції.