У Польщі приблизно три мільйони осіб хворіють діабетом
http://external.polskieradio.pl/files/fcda3da1-5d5d-426f-8c6c-8da09edd9a21.file

У Польщі приблизно три мільйони осіб хворіють діабетом

14 листопада відзнеачають Всесвітній день боротьби з діабетом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Сьогодні, 14 листопада, відзначають Всесвітній день боротьби з діабетом. Цьогоріч основною ідеєю відзначення є підтримка хворого з боку родини. Всепольське відзначення Всесвітнього дня боротьби з діабетом проходить під гаслом «Діабет – у родині сила».

У Польщі є приблизно три мільйони осіб, котрі хворіють діабетом. 500 тис. з них не знають про захворювання. Експерти б’ють на сполох, що йдеться про епідемію.

Професор Кшиштоф Строєк, консультант у сфері діабетології, наголосив, що родина є необхідною підтримкою для хворого і часто допомагає пацієнту не недооцінювати цю хворобу. Подібне недооцінення та недотримання рекомендацій щодо діабету може призвести до розвитку ускладнень: сліпоти, інфаркту, інсульту, ниркової недостатності або ампутації. Ці ускладення не обов’язково проявляться, адже все залежить від самого хворого, а також від харчових звичок у родині та фізичної активності рідних.

Професор Лєшек Чуприняк додав, що родинне життя хворого має дуже великий вплив на так зване вирівнювання діабету. Усе, що робить пацієнт: як харчується, проводить вільний час, як спить, має вплив на вміст глюкози в крові та можливість вирівнювання її концентрації в організмі.

Професор Мацєй Малецький, голова Польської діабетологічної асоціації зазначив, що роль родини у підтримці хворого на діабет є дуже великою, як і усього суспільства.

IAR/Т.А.