У Польщі створюють онлайн-реєстр публічних документів

У Польщі створюють онлайн-реєстр публічних документів

Ще у листопаді 2018 року в Польщі прийняли закон про публічні документи, який, серед іншого, повинен ліквідувати проблему фальшивих документів. Закон вступив у дію в липні 2019 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Згідно з ним, буде створений онлайн-реєстр публічних документів. Ним керуватиме міністр внутрішніх справ та адміністрація Польщі. У реєстрі будуть зразки публічних документів, а також їхній опис. Крім того, можна буде дізнатися, як саме перевірити автентичність документу.

Інформацію про можливості і способи розпізнавання сфальшованого документу розмістять і на сторінці Міністерства внутрішніх справ та адміністрації.

При Міністерстві також діятиме комісія з питань публічних документів, яка аналізуватиме випадки підробки документів і оцінюватиме якість тих, які видають в країні.
Закон поділив публічні документи на три категорії, залежно від їхньої важливості для національної безпеки. Крім того, він визначив мінімальні запобіжні заходи проти їхньої підробки.

Отож, до першої категорії належать документи, які є найважливішими з точки зору національної безпеки. Це, наприклад, посвідчення особи, паспорт, Карта Поляка, водійські права, деякі документи, які видали іноземцям чи надали органи державної реєстрації.

До другої категорії належать документи, що стосуються не тільки національної, але й економічної та правової безпеки Польщі. Тобто ті, які видають при: наявності зброї, міжнародному перевезенні небезпечних вантажів, підтвердженні середньої, вищої та спеціалізованої освіти.

До третьої категорії віднесли документи, що впливають на безпеку ділових та юридичних операцій: ліцензії, дозволи, сертифікати, а також документи, що підтверджують професійну кваліфікацію чи дають право на різні види послуг.

У нових правилах докладно описали й принципи розробки шаблону публічних документів, створення їх бланків; обов’язки тих, хто виготовляє документи, а також державних службовців, які готують їх до використання.

Джерело: http://shoppingpl.com з посиланням на Rzeczpospolita