У Польщі відзначають 76-річчя визволення табору Аушвіц-Біркенау
Ілюстраційне фото pxhere.com, CC0 Public Domain

У Польщі відзначають 76-річчя визволення табору Аушвіц-Біркенау

Головним мотивом 76-ї річниці визволення концтабору буде доля дітей, що їх було депортовано або ж тих, що народилися у таборі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Відзначення 76-ї річниці визволення табору Аушвіц-Біркенау внаслідок пандемії коронавірусу відбудуться лише онлайн, а урочистості розпочнуться о 16 годині за Варшавою. Музейники цього місця пам’яті старались підготувати пам’ятні заходи так, як і раніше. Слово матимуть двоє колишніх в’язнів – Здзіслава Влодарчик та Аніта Ласкер-Валлфіш. Промови також підготували президент Республіки Польща Анджей Дуда та дипломати з Ізраїлю та Росії.

Усі промови з огляду на безпеку та охорону здоров’я учасників було записано раніше. На місці буде лише віддано шану жертвам Голокосту, – сказав директор Музею Аушвіц-Біркенау Пьотр Цивінський.

«Я покладатиму від імені Музею Аушвіц-Біркенау квіти та свічки перед стіною смерті та пам’ятником у Біркенау. І це буде лише одна річ, що відбуватиметься тут, на місці. Все інше було підготовлено і записано раніше. Це – трохи дивний час. Вперше щось подібне відбувається з часу створення цього місця пам’яті».

Урочисті заході транслюватимуться онлайн. Головним мотивом 76-ї річниці визволення концтабору буде доля дітей, що їх було депортовано або ж тих, що народилися у таборі. В Аушвіц-Біркенау померло понад 200 тисяч дітей, серед яких – євреї, поляки, роми, білоруси, росіяни та українці. Після урочистості заплановано онлайн-дискусію під назвою «Вплив війни та Голокосту на формування ідентичності дитини».

До часу визволення табору Червоною Армією, нацисти знищили в Аушвіц понад мільйон осіб. Найбільше серед них було євреїв, а також поляки, роми та радянські військовополонені. Німці створили табір у 1940 році, аби там ув’язнювати поляків.

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

IAR/М.К.