У Польщі відзначають Рік Монюшка
Pixabay/CC0 License/stevepb

У Польщі відзначають Рік Монюшка

Цього року припадає 200-річчя від дня народження видатного композитора Станіслава Монюшка. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

5 травня виповниться 200 років від дня народження видатного композитора Станіслава Монюшка. Віце-прем’єр, міністр культури і національної спадщини Польщі Пйотр Ґлінський звернув увагу, що події, пов’язані з Роком Монюшка, мають нагадувати про його творчість. За словами віце-прем’єра, хоч Станіслав Монюшко дуже багато вніс у польську культуру, цього митця не доцінюють: «Це видатний композитор. І, на жаль його недостатньо в Польщі цінують. „Галька” та „Страшний двір” – це дві його ключові опери, про які нам усім приблизно відомо. Але ми не знаємо про Монюшка більше, а він скомпонував дуже багато інших, також видатних творів. Пісні Монюшка недостатньо відомі. Все воно є вартим, щоб його представити і пропагувати в світі».

Цього року постануть нові записи музичних творів Станіслава Монюшка, які планується рекламувати також за кордоном. А вже 5 січня Центральний вокзал у Варшаві отримає ім’я композитора. У святкування Року Монюшка включається Друга програма Польського радіо, в її ефірі звучатимуть відомі опери та інші твори.

Станіслав Монюшко народився 5 травня 1819 року в білоруському селі Убель. Він був композитором, диригентом, педагогом, автором близько 270 пісень, оперет, балетів та опер.

IAR/Н.Б.