У Польщі вперше надали відзначення Virtus et Fraternitas
Надання медалей Virtus et Fraternitas PAP/Leszek Szymański

У Польщі вперше надали відзначення Virtus et Fraternitas

Медалі Virtus et Fraternitas удостоєно 14 осіб, які протягом ХХ століття рятували поляків від совєтських, німецьких і воєнних злочинів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Польщі Анджей Дуда вперше надав медалі Virtus et Fraternitas (чеснота і братерство). Відтепер це відзначення призначатимуть за порятунок польських громадян від совєтських, німецьких і воєнних злочинів у 1917-1990 роки. Урочисте надання медалей відбулося у Польському театрі у Варшаві.

Медалі призначено на клопотання Інституту Пілєцького. Директор цієї установи Войцєх Козловський зазначив, що це – дуже важлива місія: «Ми досліджуємо джерела, знаходимо родини, щоб історії про допомогу польським громадянам; допомогу, яка часто рятувала життя, могли бути почутими і щоб їх доцінили».

Войцєх Козловський подякував президентові Польщі за відзначення 14 осіб, які в переслідуваному, засудженому або приреченому до смерті бачили перш за все людину.

Польський очільник Анджей Дуда підкреслив, що медалі Virtus et Fraternitas вшановують за незвичайну поведінку: «Шляхетність, братерство, незвичайну гуманність… Це відзначення від нашої спільноти, з великою подякою і повагою за незвичайний дарунок серця».

Virtus et Fraternitas є відповідником медалі Праведник народів світу. Серед відзначених є особи, які у період Другої світової війни рятували польських солдатів, засланих у Казахстан та євреїв, приречених до загибелі, а також громадянка України Олександра Васейко за порятунок поляків у часи волинського злочину.

IAR/Н.Б.

Надання медалей Virtus et Fraternitas PAP/Leszek Szymański