У Польщі вшанують памʼять Тараса Шевченка

У Польщі вшанують памʼять Тараса Шевченка

До дня народження українського поета і художника Тараса Шевченка у декількох містах Польщі заплановані події, присвячені цій річниці. Заходи відбудуться у Варшаві, Любліні та Кракові. У 2023 році відзначається 209-та річниця з дня народження Кобзаря. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Варшава

Посольство України в Республіці Польща запрошує 9 березня о 9:00 до спільного покладання квітів та вшанування пам’яті великого українського поета і художника Тараса Шевченка.

Місце заходу – памʼятник Тараса Шевченка у сквері Тараса Шевченка / Skwer Tarasa Szewczenki 

Більше про подію за посиланням.

Люблін

Українське товариство у Любліні запрошує доєднатись до щорічної акції «Читання Шевченка у сквері Шевченка», яка триває майже 10 років. Традиційно, у річницю дня народження поета, українці та поляки збираються разом, щоб почитати поезію Шевченка та вшанувати його памʼять.

«В умовах російського вторгнення в Україну цьогорічні люблінські “Читання Шевченка…” матимуть особливий характер. Адже метою війни, яку веде Росія проти України, є не лише знищення української держави та нації, а й боротьба з українською національною ідентичністю, в якій Тарас Шевченко відіграє виняткову роль. Відтак читання поезії Тараса Шевченка набуває символічного виміру: це свідчення стійкості у власній традиції та дія, спрямована на її збереження попри війну, розв’язану Російською Федерацією», – йдеться в описі до події.

«Читання Шевченка» відбудуться у четвер, 9 березня о 16:00 у сквері Шевченка, що на розі вулиць Руської та Підзамче / skwer Tarasa Szewczenki (róg ulic Ruskiej i Podzamcze).

Більше про подію за посиланням.

Краків

Обʼєднання українців у Польщі, відділ у Кракові та Музей Кракова запрошують на концерт «Мені тринадцятий минало». Організатори пропонують подивитись на дитячі роки життя Тараса Шевченка. «Ми всі знаємо Тараса як великого творця, борця, кобзаря, маляра, поета. Але яким він був, коли був ще дитиною? Яким було його життя, життя без мами, в кріпацтві, з браком розуміння від інших. Що його захоплювало, про що мріяв, від чого радів?» – читаємо в описі події.

На сцені виступлять діти з різних гуртків. Репетиції до вистави наразі проводяться на театральних заняттях та у хорі. Усі, хто ще не реєструвалися, але хочуть долучитися до виступу, можуть зробити це за посиланнями: театр, хор і спів 

Захід відбудеться у неділю, 12 березня у палаці Криштофори (площа Ринок/Rynek) о 16:00. Більше про подію за посиланням.

А.В.