У Росії хочуть зняти з СРСР відповідальність за окупацію Польщі

У Росії хочуть зняти з СРСР відповідальність за окупацію Польщі

Російський депутат Алєксєй Журавльов вніс у Держдуму РФ законопроєкт про реабілітацію пакту Молотова-Ріббентропа. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Російський депутат хоче зняти із Радянського Союзу відповідальність за окупацію Польщі під час Другої світової війни.

До Державної Думи внесений законопроєкт, що мав би скасувати постанову Верховної Ради СРСР із засудженням пакту Молотова-Ріббентропа.

За словами частини незалежних російських істориків, це черговий елемент наративу влади Росії, метою якого є приховування сталінських злочинів.

Раніше дослідник сталінських злочинів зі товариства «Меморіал» Нікіта Пєтров звернув увагу, що влада Росії спотворює історію:

«Це дивна ситуація, коли у нас в країні є „своя” історія, „своє” бачення історії, а весь світ розуміє певні історичні події інакше. Дійсно, може скластися враження, що державна політика Росії оперує брехливими фактами».

Законопроєкт про реабілітацію совєтсько-гітлерівського пакту про агресії на Польщу, Литву, Латвію, Естонію, Фінляндію та Румунію підготував депутат партії «Родіна» Алєксєй Журавльов. Російський парламентарій написав у поясненні, що в 1989 році влада Радянського Союзу, засуджуючи пак Молотова-Ріббентропа, діяла під зовнішнім тиском та всупереч засадам історичної справедливості.

«Брехня і маячня», – прокоментував незалежний російський історик Павєл Пучков. Історик Російської академії наук Наталія Лєбєдєва застерегла, що спотворення історичних фактів призводить до стирання із суспільної пам’яті мільйонів жертв сталінського режиму.

IAR/Т.А.