У семи школах Вроцлава діють підготовчі класи для дітей — іноземців

У семи школах Вроцлава діють підготовчі класи для дітей — іноземців

Подаємо докладну інформацію щодо місцезнаходження шкіл,  умов навчання та зарахування дітей. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.


У семи школах Вроцлава функціонують підготовчі класи, створені для дітей іноземців, які починають навчатися в польській школі. У цих класах діти іноземців, або тих, хто повертається до Польщі з еміграції, мають більше уроків польської мови. Діти вчаться спілкуватися польською у побуті, вивчають термінологію (наприклад, з математики, природи або історії), дізнаються про польську культуру та місто.

Не тільки дорослі люди мають мовні проблеми за кордоном. Хоча під час відпустки можна дати собі раду, а от у разі переїзду в чужу країну, здобути освіту або хорошу роботу без знання державної мови, неможливо. Діти іноземців, які разом зі своїми батьками їдуть в чужу країну, де залишаються надовго або ж на постійно, навчатимуться у польській школі.
Зважаючи на велику кількість іноземців, які вже оселилися у Вроцлаві, і, враховуючи, що їхня кількість збільшується, у семи школах організували підготовчі класи.

Кого зараховують до підготовчого класу?
До підготовчих класів можна зарахувати дітей та підлітків віком від 6 до 19 років, які вперше навчаються в польській школі і не володіють польською мовою. Важливо, що це можна зробити в будь-який час протягом навчального року.
Записи для даного класу робляться безпосередньо в обраній школі (див. список нижче). Батько або опікун заповнює форму, доступну на сайті школи або безпосередньо у секретаріаті навчального закладу, надає документи дитини (паспорт або посвідчення особи, підтвердження місця проживання — наприклад, договір оренди, попередні сертифікати або підтвердження попередньої освіти).
Навчання в підготовчому класі є безкоштовним і триває від 4 тижнів до 12 місяців (у виняткових випадках цей період може бути продовжений).

Які умови у підготовчих класах?
Кількість філій в окремих школах залежить від кількості волонтерів. Максимальна кількість учнів — відповідно до Закону про освіту — 15 осіб в одному підготовчому класі. Закон не визначає мінімальну кількість дітей.
Дітям викладатимуть вчителі спеціалізованих предметів, а також — один мовний помічник.
Учні кожної школи. які навчаються у підготовчих класах, на рівні з усіма решту учнями школи беруть участь у церемоніях, проектах, позакласних заходах, спортивних та культурних заходах, загальних виїздах, обідах тощо.
У школах особливу увагу приділяють інтеграції учнів –іноземців у польське середовище.
Важливо й те, що всі підручники в підготовчих класах є безкоштовними.

Переваги навчання в підготовчому класі
Учні підготовчих класів мають багато годин вивчення польської мови як іноземної, а також — тематичні заняття. Вони збагачуватимуть словниковий запас, необхідний для вивчення інших шкільних предметів.
Дитина, яка відвідує підготовчий клас, не втрачає року, тому що, крім інтенсивного вивчення мови, — виконує основний навчальний план і підлягає оцінюванню та переведенню до наступного класу, нарівні з іншими учні.
Батьки або опікуни дітей — іноземців можуть розраховувати на підтримку, тобто, наприклад, консультації з вчителями або навчання на принципах освіти в польській школі. Вони також можуть вирішити, чи хочуть перевести свою дитину після періоду навчання в підготовчому класі до районної школи, ближче до місця проживання, або дозволити їм продовжити навчання в установі.

Список шкіл з підготовчими класами
Інтерес до прийому дитини до такого класу є значним, і багато заявок вже подано, тому, безумовно, не варто відкладати рішення. Усі відомості, включаючи кількість наявних місць у класах і спосіб набору дитини до підготовчого відділення, доступні в секретаріатах навчальних закладів

*Загальноосвітня школа (ЗОШ) № 4
вул. Повстанців Шльонських, 210-218
тел. (71) 7986903
e-mail: [email protected]
класи 4-6
зразок заяви на сайті школи

*ЗОШ № 74 ім. Примаса Тисячоліття
вул. Клечковська. 2
тел.. (71) 7986863
e-mail: [email protected]
класи: нульовий, 1-3, 4-6, 7-8
заяву подавати особисто в секретаріаті школи

*ЗОШ №r83 ім. Яна Каспровича
ал. Тадеуша Бой-Желенського, 32
тел.. (71) 7986869
e-mail: [email protected]
класи 1-3, 4-6
заяву подавати особисто в секретаріаті школи

*ЗОШ 90 ім. проф. Станіслава Толпи
вул. Ожехова, 62
тел. (71) 7986873
e-mail: [email protected]
класи: нульовий, 1-3, 4-6
зразок заяви на сайті школи

*ЗОШ №109 ім. Едварда Дембовського
вул. Інженерська,54
тел. (71) 7986839
e-mail: [email protected]
класи: 4-6, 7-8
зразок заяви на сайті школи

* Ліцей Загальноосвітній № XV ім. Петра Висоцького
вул. Войровицька, 58
тел. (71) 7986739
e-mail: [email protected]
класи: 7-8, рівня ліцею
заяву подавати особисто в секретаріаті школи

* Заклад Шкільно –Дошкілький № 1
вул. Земська, 16c
тел. (71) 7986915
e-mail: [email protected]
ліміт місць вичерпаний. Докладна інформація – у секретаріаті школи.