У столиці Малопольщі стартує проект «Молодий Краків 2.0»

У столиці Малопольщі стартує проект «Молодий Краків 2.0»

Під час сесії, що відбулася в середу, 13 лютого, міська рада Кракова одноголосно ухвалила програму, яка визначає пріоритети соціальної політики, адресованої молодим краків’янам. Молодь є важлива складова міста — кількість учнів, віком від 13 років, студентів та молоді до 26 років становить тут майже 200 тисяч осіб. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Програма «Молодий Краків 2.0» визначає політику міста на 2019-2023 роки стосовно молоді віком від 13 до 26 років, які живуть, навчаються або працюють у Кракові. Ця програма є продовженням діяльності існуючої програми «Młody Kraków», яка запроваджена і діє з 2009 року.

Обидві програми були прийняті для підтримки просоціальних, про-громадянських та підприємницьких відносин серед молоді, а також для сприяння розвитку культури, включаючи фізичну культуру, щоб допомогти молодим людям якісно увійти до дорослого життя на основі позитивних цінностей.

У місті, відкритому для світу, сучасному, що промує соціальні діалоги, яким і є Краків, також виникають питання, пов’язані з мультикультурністю, безпекою в Інтернеті, розвитком співпраці між поколіннями, підтримкою урядових шкіл, волонтерством тощо.

Магістрат приділятиме більше уваги  справам малих родин — округів — через різноманітні просоціальні заходи та участь у консультаціях щодо рішень, запропонованих Управлінням та муніципальними установами. Творці програми також запропонували підтримку осіб, які працюють з молоддю та установами для молоді.

Програма „Młody Kraków 2.0”, випущена радниками, містить шість тематичних напрямків:

  • Простір для молоді, тобто розширення доступу до розвитку та освітніх пропозицій молоді та вирівнювання можливостей розвитку та освіти для молодих людей з різних верств населення;
  • Молодь діє локально, тобто будує громадянське ставлення та відповідальність за свою школу, район та місто;
  • Голос молоді в місті, тобто створення умов для молодих людей, щоб висловити свою думку про розвиток міста і спільно брати участь у діяльності міста та міській політиці;
  • Культура (для) молоді, тобто розширення доступу молоді до культури та створення умов для участі молоді в культурних проектах;
  • Молодь на ринку праці, тобто побудова підприємницької позиції серед молоді та заохочення участі в суспільному житті через працевлаштування;
  • Партнерство для молоді або створення мережі співпраці установ та осіб, що працюють з молодими людьми, а також оцінка роботи та покращення компетенції осіб, що працюють з молоддю, та залучення молоді до громадянської позиції.

Програма разом із завданнями була створена на основі дослідження та аналізу потреб молоді, а Комісія з питань громадянського діалогу для молоді брала активну участь у її підготовці. Згідно з положеннями, проект буде розроблений рядом департаментів міста Кракова, муніципальних установ та підрозділів, які будуть співпрацювати з Відділом молоді, що діє в структурах Департаменту соціальної політики та охорони здоров’я міста Кракова.

Деталі програми «Молодий Краків 2.0», діагнози та потреби молодих людей, про які повідомляється, можна знайти на веб-сайті BIP.