У суботу президент Анджей Дуда прийме у Варшаві держсекретаря США Майка Помпео
13.08.2020р. – держсекретар США Майк Помпео під час візиту в Словенії EPA/IGOR KUPLJENIK Dostawca: PAP/EPA.

У суботу президент Анджей Дуда прийме у Варшаві держсекретаря США Майка Помпео

Політики обговорюватимуть, серед інших, ситуацію в Білорусі та участь США в ініціативі «Тримор’я», – сказав голова Канцелярії президента Кшиштоф Щерський. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У присутності президента, міністр національної оборони Маріуш Блащак та держсекретар Помпео також підпишуть військову угоду між Польщею та США. 

Ця угода, за словами Кшиштофа Щерського, доповнює декларації, зроблені президентами Анджеєм Дудою та Дональдом Трампом під час минулорічних зустрічей у Вашингтоні.

«Угода відповідає новому статусу присутності американських військ у Польщі, якиа вже не є випадковою, а постійною присутністю. Ця зміна вимагає нових законодавчих норм щодо перебування американських військ на території Польщі», – заявив міністр.

Кшиштоф Щерський додав, що цю угоду довго обговорювали Міністерство національної оборони Польщі та представники адміністрації США. Політик нагадав, що переговори були завершені наприкінці липня цього року.

За словами голови Канцелярії президента, завдяки присутності американських військ «Польща стає центром регіональної безпеки».

Крім церемонії підписання угоди, президент Дуда також поговорить із державним секретарем США. Однією з головних тем буде ситуація в Білорусі та обмін думками щодо можливості дій з метою повернення в Білорусі «цивілізованого стандарту відносин між владою та громадянами».

Щерський підкреслив, що «найгірше, що може статися у випадку Білорусі, – це мовчання світу, байдуже спостерігання за ситуацією, яка зараз відбувається в Білорусі».

Розмова Анджея Дуди з Майком Помпео також стосуватиметься майбутнього участі американців у ініціативі «Триморя». Кшиштоф Щерський висловив переконання, що ця заангажованість зросте. «Звичайно, розмова стосуватиметься також економічної співпраці, включаючи енергетичні питання, або американські інвестиції у Польщі», – додав він. Політик зазначив, що це також буде можливістю обговорити міжнародні питання, включаючи кібербезпеку.

РАР/Л.І.