У Варшаві продовжують вивчати можливість візиту до Смоленська і Катині
Голова Канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик PAP/Tomasz Gzell

У Варшаві продовжують вивчати можливість візиту до Смоленська і Катині

У Канцелярії прем’єра Польщі чекають на офіційну відповідь Москви у справі організації візиту польської делегації на роковини у Смоленську і Катині. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Канцелярія прем’єр-міністра Польщі продовжує вивчати можливості організації візиту до Смоленська та Катині 10 квітня. Його метою має бути вшанування польською владою 10 роковин Смоленської катастрофи та 80 роковин совєтського злочину проти офіцерів Війська польського у катинському лісі.

Голова Канцелярії Міхал Дворчик сказав, що поки не прийнято жодних остаточних рішень.

«Нам ще не підтвердили ці можливості. Ми, очевидно, ведемо діалог з нашими партнерами з Російської Федерації. Однак якщо рішення будуть прийняті, ми Вас негайно поінформуємо», – сказав він.

Міністр Дворчик відмовився коментувати інформацію щодо заяв Міністерства закордонних справ Росії у справі готовності допомогти з організацією візиту польської делегації до Смоленська та Катині. Про це повідомило російське агентство ТАСС. Воно не поінформувало при цьому, хто саме у міністерстві надав цю інформацію, але нагадало, що намір здійснити візит до Катині та Смоленська висловив польський прем’єр Матеуш Моравєцький. Також Посольство Польщі у Москві передало російській владі ноту у цій справі. Про це повідомив раніше міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

«Ми чекаємо на відповідь, я думаю, що російська сторона передасть її дипломатичним шляхом», – сказав він. Дипломат додав, що йдеться про можливість перетину кордону та участі у меморіальних заходах. «Даймо трохи часу російській стороні вивчити наше прохання. Звісно, треба знайти рішення різних організаційних питань. Ми відкриті на розмову», – сказав очільник польської дипломатії.

Раніше також віцеміністр культури Польщі Ярослав Селлін не виключив участі прем’єр-міністра або президента у меморіальних заходах у Смоленську та Катині.

Водночас ексміністр закордонних справ, сьогодні євродепутат Вітольд Ващиковський у розмові з газетою «Polska The Times» заявив, що з нагоди 10 роковин авіакатастрофи до Смоленська не повинен летіти ніхто з найвищих органів державної влади Польщі. На його думку, президент і прем’єр-міністр у Смоленську могли б стати жертвою провокації.

IAR/Т.А.