У Варшаві відбулася прем’єра фільму «Кур’єр»
Jan Nowak-Jeziorański broadcasting for Radio Free Europe in 1952: Photo: commons.wikimedia.org/public domain

У Варшаві відбулася прем’єра фільму «Кур’єр»

Це стрічка про директора польського відділку радіо «Вільна Європа» Яна Новака-Єзьоранського. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Варшаві відбулася прем’єра фільму «Кур’єр» про Яна Новака-Єзьоранського. Новий фільм польського режисера Владислава Пасіковського – це захоплива історія агента, канвою для якої стала таємна місія до Варшави директора польського відділку радіо «Вільна Європа». У 1944 році, кілька днів перед вибухом Варшавського повстання, Ян Новак-Єзьоранський їде до Варшави, щоби передати керівництву Армії Крайової таємну інформацію від польського уряду в екзилі.

За словами віце-директора Музею Варшавського повстання Даріуша Ґавіна, стрічка показує складність політичної ситуації у 1944 році:

«У цій місії Яна Новака-Єзборанського з Лондона до Варшави зосереджуються усі елементри, які допмагають нам зрозуміти тодішню ситуацію. Це великою мірою фільм про німецьку окупацію Польщі – чим була ця окупація, яким болем і жахом для людей, котрі тоді жили. І цей досвід окупації вплинув на рішення про Варшавське повстання».

Музей Варшавського повстання є співпродюсером стрічки.

IAR/Я.С.