У Варшаві відбувся протест під посольством Росії

У Варшаві відбувся протест під посольством Росії

Близько шістдесяти чоловік взяли участь в демонстрації перед посольством Росії у Варшаві. Демонстрація традиційно проходила напередодні ювілею Смоленської катастрофи. Демонстранти  вимагали повернення уламків і чорних скриньок Ту-154М. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

На початку демонстрації учасники співали національний гімн Польщі. Демонстранти мали при собі, серед іншого, білі і червоні прапори та прапори клубів «Газета Польська» з Варшави, Стшегома, а також з Ессену. На одному з транспарантів був напис: «Смоленськ 2010. Ми пам’ятаємо» («Smoleńsk 2010. Pamiętamy»).

Серед доповідачів під час зустрічі були, зокрема, Петро Ржевуський (Solidarność Walcząca), Адам Сломка (Конфедерація — Рух Контролю влади) та редактори «GP» Адріан Станковський та Ева Станкевич.

Як підкреслив Станковський, мітинг має на меті «показати Путіну, що поляки ніколи не забудуть про Смоленську трагедію». — Вся правда про Смоленськ ще вийде на яв”, — додав Станковський.

Зустріч закінчилася після 19:00. Інцидентів не було.

Про Смоленську катастрофу

10 квітня 2010 року в Смоленську  загинули 96 осіб в результаті катастрофи Ту-154М, включаючи президента Леха Качинського та його дружину Марію Качинську та останнього президента Польщі у вигнанні Ришарда Кацоровського. Польська делегація прибула відзначити в Росії 70-річчя Катинської різанини.

Уламки Ту-154М все ще знаходяться на військовому аеродромі в Смоленську на заході Росії.

З моменту початку слідства зі сторони польської прокуратури до вересня 2018 року жоден представник польських спецслужб не мав доступу до місця аварії.

Москва стверджує, що не може передати уламки Польщі, поки остання не завершить розслідування катастрофи з 10 квітня 2010 року, оскільки частини літака є речовим доказом.

3-7 вересня 2018 року в Смоленську польські прокурори провели процесуальні дії, пов’язані з перевіркою місця аварії.

Ця поїздка була результатом прохання про надання правової допомоги, по яку польська слідча група звернулася, серед інших, для додаткової перевірки конструктивних елементів літака. Під час цих перевірок, за твердженнями російської сторони, було використано спеціальне судово-медичне обладнання, що дозволяє фотографувати сферичні деталі, які досліджувалися слідчими.