У Варшаві вшанували пам’ять жертв німецьких концтаборів
Варшава, могила Невідомого солдата, 14 червня 2019 року PAP/Jakub Kamiński

У Варшаві вшанували пам’ять жертв німецьких концтаборів

Урочисті заходи з нагоди Національного дня пам’яті жертв німецьких нацистських концтаборів і таборів смерті відбулися при могилі Невідомого солдата. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У відзначенні Національного дня пам’яті жертв німецьких нацистських концтаборів і таборів смерті при могилі Невідомого солдата вв Варшаві зяли участь колишні в’язні та представники державної влади.

Голова Польської спілки колишніх політв’язнів гітлерівських в’язниць і концентраційних таборів Станіслав Залєвський нагадав, що кількість жертв злочинної політики Третього Райху оцінюється у 10 мільйонів осіб: «Загинули діти, жінки, чоловіки різних віросповідань, різних національностей. Колишні німецькі нацистські табори і в’язниці є матеріальним свідком історії. Це міжнародні кладовища, земля в цих місцях носить у собі крик жертв, вона пройша їхньою кров’ю. Ці місця є совістю світу». Станіслав Залєвський був в’язнем концтаборів Аушвіц і Маутгаузен-Ґузен.

Голова Управління в справах комбатантів і репресованих осіб Ян Юзеф Каспшик зазначив, що в цих місцях потоптано людську гідність.

Присутнім зачитано лист маршала Сейму Марека Кухцінського; в ньому зазначено, що пам’ять про ці події повинна бути наукою для наступних поколінь.

Національний день пам’яті жертв німецьких нацистських концтаборів і таборів смерті Сейм встановив 2006 року на згадку про прибуття 14 червня 1940 року першого масового транспорту в’язнів до концтабору Аушвіц. Серед 728 політв’язнів, поляків, була також група євреїв з Польщі. Цей день вважається початком функціонування концтабору.

IAR/Н.Б.