У Варшаві заявили, що не мають фаворитів на виборах в Україні
PAP/EPA/SERGII KHARCHENKO

У Варшаві заявили, що не мають фаворитів на виборах в Україні

Голова Кабінету президента підкреслив, що для Польщі важливо, аби в Україні перемогла демократія. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Найважливіше, аби в Україні перемогла демократія; незалежно від остаточного результату президентських виборів, якщо вони відбудуться згідно з демократичними стандартами, то будуть доказом прозахідного курсу цієї країни», – заявив у понеділок, 1 квітня, голова Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський, коментуючи результати першого туру президентських виборів в Україні.

«Польща є прибічником прозахідного курсу розвитку України, а вільні, демократичні вибори є стандартом західної демократії», – сказав президентський міністр.

За словами політика, перший тур президентських виборів показав, що Україна є демократичною країною.

«Ми, польські політики, і особливо тут, в Президентському палаці, не маємо свого фаворита, бо не втручаємося у політичні рішення інших народів. Ми радіємо, що перший тур виборів в Україні є доказом розвитку демократичних інститутів; ми будемо уважно спостерігати за перебігом виборчої кампанії перед другим туром», – наголосив Кшиштоф Щерський.

Голова Кабінету президента Польщі висловив надію, що «інституційно, а також у безпековій сфері, в економічному розвитку та якості держави, Україна буде продовжувати шлях реформ і перетворень, що дозволять наблизитися до інститутів західного світу».

Щерський підкреслив: «якщо демократія переможе в Україні, то незалежно від того, яким буде результат виборів, це свідчитиме про те, що цей курс продовжується, що для Польщі є дуже важливо».

Він зауважив, що на підставі результатів першого туру виборів не можна передбачити результати другого. «Тепер починається абсолютно нова кампанія, цілком нове політичне протистояння, тільки двома опонентами, а отже йде цілковита реорганізація електоратів та розподіл підтримки. Ми будемо уважно спостерігати за розвитком подій», – додав Щерський.

Політик підкреслив, що «важливо, аби якість та перебіг цієї боротьби відповідали західним стандартам – як кампанії, так і самого голосування, і таким чином буде підтверджений демократичний і вільний характер цих виборів».

«Якщо так станеться, то, незалежно від того, хто остаточно виграє ці вибори, це буде успіх України. Йдеться про те, аби вибори показали, що Україна є країною стабілізованої демократичної процедури, оскільки це буде ще один аргумент для наближення України до Заходу, що важливо для Польщі, і що робить Польща», – наголосив президентський міністр.

PAP/Т.А.