У Вільнюсі прибирають польські поховання
Cmentarz na Rossie Shutterstock.com

У Вільнюсі прибирають польські поховання

1 листопада, у День усіх святих, на польських могилах у Вільнюсі запалять лампадки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У литовській столиці почали осіннє впорядкування двох важливих для поляків меморіальних місць – цвинтаря Расу та Бернардинського. До кінця жовтня учні, студенти, польські організації та місцеві жителі прибиратимуть польські пам’ятники.

Цього року до участі запрошено й литовські школи. Для литовців цей некрополь не такий важливий, як для поляків, але, можливо, завдяки таких заходам молодь зрозуміє, що це також їхня культурна спадщина, – сказала Аліція Клімашевська, яка раніше очолювала Суспільний комітет опіки над Старим цвинтарем Расу: «Там спочивають люди, заслужені також для литовської культури. Це – спільна історія, яка почалася з Великого князівства Литовського і триває до сьогодні».

Нинішній голова Комітету Даріуш Жиборт додав, що люди, які дбали за польські пам’ятники на найстаріших вільнюських кладовищах, у результаті зміни кордонів після Другої світової війни виїхали до Польщі: «Ми пам’таємо про цих людей, про заслужених осіб, які поховані на цьому цвинтарі».

Крім очищення місць поховань, тривають також інші акції, наприклад добровольці збирають лампадки, які у День усіх святих 1 листопада розставлять на польських могилах у Вільнюсі.

IAR/Н.Б.