У Вільнюсі завершилася 9-а Парламентська асамблея Польща-Литва-Україна

У Вільнюсі завершилася 9-а Парламентська асамблея Польща-Литва-Україна

Наприкінці січня парламентарії поїдуть до США, аби представити спільний голос щодо майбутнього України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Завершилася 9-а Міжпарламентська асамблея Польщі, Литви та України, що від понеділка проходила у Вільнюсі. Спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський сповістив, що парламентарії будуть говорити про Україну також наступного року у Вашингтоні.

Станіслав Карчевський висловив задоволення, що вдалося дійти компромісу щодо усіх суперечливих питань. «Ми мали подібну думку щодо питання України. Цьому ми присвятили 80% нашої роботи», – сказав він журналістам. «Це показує, наскільки важливим є питання оборони України та її територіальної цілісності, а також її активності в інтеграції з Європейським Союзом та структурами НАТО», – додав він.

Станіслав Карчевський також повідомив, що парламентарії наприкінці січня поїдуть до Вашингтона. «Ми поїдемо, аби представити наш голос щодо майбутнього України в ЄС і НАТО», – додав польський спікер Сенату.

«Проблема України – це проблема Європи, це наша проблема. Маємо спільну позицію. Ми підтримуємо Україну у її зусиллях для збереження своєї незалежності і територіальної цілісності. Ми підтримуємо прагнення України до інтеграції з Європейським Союзом і своєї позиції не змінимо», – наголосив Карчевський.

Голова парламенту Литви Вікторас Пранцкетіс наголосив, що «дбаючи про майбутнє України, ми дбаємо про своє майбутнє та безпеку».

Говорячи про майбутнє України, Працнкетіс висловив думку, що потрібно докласти усіх зусиль, «аби в 2025 році, коли Польща буде головувати у Раді Євросоюзу, а Литва – в 2027 році, Україна стала повноправним членом ЄС».

Тристороння 9-а Міжпарламентська асамблея Польща-Литва-Україна почалася у понеділок, 12 листопада. Політики протягом двох днів говорили про безпеку, гібридні загрози, боротьбу з пропагандою та співробітництво у військовій та енергетичній сферах. У Вільнюсі також вирішили, що наступна Парламентська асамблея Польща-Литва-Україна відбудеться у червні в Україні. Цього разу запросять також парламентаріїв Грузії, Молдови, Латвії та Естонії.

Тристоронню Міжпарламентську асамблею було створено 13 травня 2005 року. Це консультативний міжпарламентський орган. Його завдання – це опрацювання питань та проектів, що представляють інтерес для Польщі, Литви та України.

IAR, PAP/Т.А.