У Вроцлаві стартує суспільно-освітня кампанія популяризації України
Ілюстраційне фото Pxhere/domnena publiczna

У Вроцлаві стартує суспільно-освітня кампанія популяризації України

Це відповідь на низку статей в одному з вроцлавських видань, що показують українських мешканців міста в негативному світлі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Вроцлаві стартує суспільно-освітня програма, яка популяризує Україну. Про це в п’ятницю оголосили уповноважена мера Вроцлава з питань мешканців українського походження Ольґа Хребор та радник мера Вроцлава у справах толерантності та протидії ксенофобії Бартломєй Цьонжинський. У конференції взяла участь теж мешканка Вроцлава з 23-літнім стажем Ніна Куснєж. Кампанія є відповіддю на формування деякими ЗМІ викривленого образу українських мешканців міста. Як повідомив портал Wroclaw.pl.

Бартломєй Цьонжинський наголосив на тому, що за негативними словами, принизливими прізвиськами слідують насильницькі дії. «Колись нацисти принизливо говорили про євреїв – “воші”, а хуту називали тутсі “тарганами”. На початку завжди є ненависть, ця піраміда ескалації ненависті проходить через дискримінацію, ізоляцію та маргіналізацію. Закінчується завжди на актах насильства». Таким чином уповноважений мера Вроцлава з питань толерантності та протидії ксенофобії прокоментував статті, що з’являються про українців в одному із вроцлавських видань «Gazeta Wrocławska». «Це видання створює образ українців та українок як пияків, хуліганів та злочинців. Чому газета ніколи не напише “п’яний поляк”, “поляк украв”, “поляків затримала поліція”?» Бартломєй Цьонжинський нагадав, що у столиці Нижньої Сілезії проживає від 64 тисяч до 100 тисяч громадян України.

Як наголосила Ольга Хребор, Вроцлав – це місто польсько-українського діалогу, тому варто розповісти мешканцям міста про Україну, з якої походить частина його жителів. У громадському транспорті будуть показані відео, підготовлені командою «Ukraїner»:

«Це будуть короткі відео, які показують Україну в етнографічному, туристичному контекстах. Маю надію, що це теж буде гарний жест для мешканців міста, котрі приїхали до Вроцлава з України і сумують за своєю батьківщиною, оскільки нині, через епідемічні обмеження, не можуть поїхати до своїх родинних місць. А для вроцлав’ян, котрих цікавить світ, що їх оточує, це буде чудова нагода побачити Україну такою, якою її бачать їхні сусіди, тобто мешканці міста українського походження».

www.wroclaw.pl/Я.С.