У Вроцлаві створено перший онлайн-арбітражний суд в Польщі

У Вроцлаві створено перший онлайн-арбітражний суд в Польщі

Саме в столиці Нижньої Сілезії народилася ідея створення Інтернет-арбітражного суду. — Вирок видається в середньому в 20 разів швидше, ніж у традиційному суді”, — підкреслюють його творці. Суд доступний 24 години на добу і вирішує спори з контрагентами з-за кордону. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Арбітражний суд онлайн (Інтернет-арбітражний суд, пол. Sąd Arbitrażowy Online OAC), що базується у Вроцлаві, є першим подібним судом у Польщі. З послуг суду вже можна скористатися.

— Судовий процес протікає швидко, а процедури прості і прозорі. Все, що потрібно зробити, це зареєструвати, а потім описати свої претензії, обґрунтувати їх і додати докази. Справа повністю перебуває в режимі онлайн, і вердикт є юридично обов’язковим. Ми запустили ефективну, безпечну і широко доступну арбітражну модель”, — пояснює Бартош Зємбліцький, президент Арбітражного суду онлайн, доктор юридичних наук і досвідчений юрист.

Як запевняють ідейні творці, судді, що спеціалізуються на господарському праві, вирішують спори в OAC. Обидві сторони в суперечці впливають на вибір юристів, і якщо вони не обирають арбітра відповідно до процедури, він буде призначений автоматично.

— Арбітри — це в основному юристи та юридичні радники, як з Польщі, так і за кордоном, з багаторічним професійним досвідом”, — підкреслює Бартош Зємбліцький.

Онлайн-суд може винести рішення у господарських та цивільних справах, де закон допускає подібне врегулювання спору. Арбітраж дає можливість вирішувати суперечки без необхідності розглядати справу в стандартному суді.

— Це новий, довгоочікуваний стандарт в польській судовій системі. Швидке та ефективне вирішення суперечок відповідає інтересам підприємців, адвокатів та юридичних радників”, — говорить Гжегож Місь з Польської арбітражної асоціації.

Як працює онлайн-арбітраж?

В OAC в електронній формі проводиться, зокрема, обмін усіма заявами, подання запитів сторін, подання доручень арбітрів та надання доказів (наприклад, у вигляді відеоконференцій).

— Завдяки онлайн процедурі ми заощаджуємо час і не допускаємо  зайвих витрат на проведення традиційного судового процесу. Вся інформація шифрується відповідно до найвищих стандартів безпеки”, — говорить Рафал Рибіцький, один із засновників і співзасновник Арбітражного суду.

Ідея народилася у Вроцлаві, але подібний сервіс працює в усьому світі — він доступний з будь-якої точки світу, звичайно, за умови, що є доступ до Інтернету. Завдяки цьому, через додаток, можна перевірити стан справи в будь-який час, завантажити протокол і переглянути і проаналізувати всі документи, пов’язані з провадженням. Після закінчення справи документація передається в цифровий архів.

Для вирішення спору шляхом арбітражу обидві сторони повинні погодитися.

— Мета Асоціації польського арбітражу полягає у забезпеченні освітньої діяльності таким чином, щоб введення арбітражного провадження стало частиною гарної ділової практики в нашій країні”, — підкреслює Гжегож Місь.

Судове рішення вже через кілька тижнів

В OAC остаточний вердикт зазвичай видається через 3-5 тижнів, що, як підкреслюють його творці надзвичайно швидко, враховуючи той факт, що традиційні суди привчили нас до судових процесів, які тривають роками.

Вони додають, що, на відміну від традиційного процесу, онлайн судова процедура перешкоджає затяганню провадження через різні контактні лінії та правові скарги.

— Позов розміщуємо на сайті з доступом для сторін і арбітрів, а інформація про це надсилається додатково респонденту електронною поштою та SMS, що вважається ефективною доставкою. Вся інформація знаходиться на сайті. Таким чином, немає жодної можливості, щоб протилежна сторона заблокувала справу, посилаючись на те, що вона не була належним чином поінформована про її хід. Арбітри можуть винести рішення заочно”, — говорить Рафал Рибіцький.

Як підкреслюють автори, вирок OAC є підставою для виконання судових приставів.

— Це має велике значення для підприємців, адже з точки зору бізнесу тільки повернення коштів фактично закриває справу, якщо вона стосується платежу”, — додає Бартош Зємбліцький.

Спори з іноземними підрядниками

Через онлайн суд можна вирішувати транскордонні спори. Це стосується не тільки випадків, коли сторонами є, наприклад, підприємець з Польщі та з іншої країни Європейського Союзу, але фактично всі країни світу.

— Завдяки онлайн-арбітражу можна уникнути проблем і витрат, пов’язаних з проведенням судового процесу за кордоном. Наявність такої форми вирішення спорів, звичайно, полегшує ведення бізнесу з контрагентами з інших країн. Сторони у контракті вказують, яким законам підлягає справа. У них також є можливість вибрати мову процесу”, — підкреслює Рафал Рибіцький.

Правове виконання рішень Арбітражного суду онлайн OAC за кордоном гарантується ст. III Нью-Йоркської конвенції про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень, які вже ратифікували 159 країн.