Підтримай реконструкцію дзвіниці у неіснуючому лемківському селі
http://www.nasze-slowo.pl/wp-content/uploads/2018/06/8fbb5c40f150071fec2398b4104d0d54.jpg

Підтримай реконструкцію дзвіниці у неіснуючому лемківському селі

У колишньому лемківському селі Полянах-Суровичних (Польща, Підкарпатське воєводство) на церковній дзвіниці планується поставити купол. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наше Слово.

У колишньому лемківському селі Полянах-Суровичних (Польща, Підкарпатське воєводство) на церковній дзвіниці планується поставити купол. Але щоб зберегти останній матеріальний слід існування села, необхідні 15 тис. злотих. Приєднатися до збірки коштів на ремонт дзвіниці, який має відбдутися улітку, можна тут.

Справа стосується села Поляни-Суровичні у ґміні Команча, яке сьогодні є долиною, де ніхто не живе. А воно до 1946 р. нараховувало більше тисячі мешканців (майже самих лемків). У селі була дерев’яна греко-католицька церква Святого Архангела Михаїла з окремою дзвіницею. Ця дзвіниця – єдиний об’єкт, який сьогодні свідчить про існування там села. Протягом багатьох років дзвіницею ніхто не цікавився. Її могло не бути, але у варшавському туристичному середовищі народилася ідея її відбудови.

Починаючи з 2012 р. цей об’єкт,  власником якого є Братство греко-католицької молоді «Сарепта», поетапно відновлюється. Уже вдалося відремонтувати знищені мури дзвіниці (основні праці виконало товариство «Маґурич») та споруджено тимчасовий дах. Опікуни об’єкту хочуть установити купол на дзвіниці і повернути їй колишній вигляд. Довгі місяці автори проекту шукали зображення споруди, щоб відновити її так, як вона виглядала до виселення.

Зрозуміти, як виглядала дзвіниця, допоміг один з нащадків лемків Богдан Зятик. Його родина мешкає у Львові. Львів’янин у 2017 році знайшов єдине достовірне зображення споруди – оригінальний малюнок 1926 року української малярки Олени Кульчицької.

Для закінчення останнього етапу робіт, тобто встановлення куполу, потрібно ще 15 тисяч злотих.  Після закінченої реставрації сюди планують утворити щось на зразок освітньої стежки, щоб розповідати і українцям, і полякам про непросту історію співіснування двох народів та заплановано видання монографії про Поляни-Суровичні. Для осіб, які приєднаються до збірки, її організатори передбачають ряд нагород, зокрема професійне фото дзвінниці, карту села та його околиць, футболки.

Інформації про саме село, ремонтні роботи і плани знайдете тут. З 1 липня на буде змога стежити за ходом роботи у Фейсбуку. Всіх небайдужих допомогти у проекті, проситься писати на адресу: [email protected]