У Варшаві експонується виставка фотографій Параски Плитки-Горицвіт (фото)
http://naszwybir.pl/wp-content/uploads/2018/06/paraska-wawa2-702x336.jpg

У Варшаві експонується виставка фотографій Параски Плитки-Горицвіт (фото)

В Українському домі у Варшаві відбулось відкриття виставки фотографій Параски Плитки-Горицвіт “Портрет місця і часу”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на газету “Наш Вибір”.

Два роки тому у віддаленому карпатському селі у хаті художниці і філософа Параски Плитки-Горицвіт було знайдено коробку з негативами. Понад 4000 світлин, на яких чуйне око фотографа-аматора в буденний і невимушений спосіб зафіксувало історію кількох поколінь мешканців села Криворівня.

 

Ця виставка – це лише дещиця величезного архіву пам’яті. Спроба зазирнути в карпатський світ, постояти на присьбі гуцульської хати, наблизитися до впритул до людей, що існують поза звичним часом і простором. Це розповідь про минущість буття і дух місця, де літопис ведеться від Різдва до Великодня, де зміна режимів і влади важить менше, ніж пори року. Зовнішній світ докочується сюди ніби луною, завжди з запізненням, змінюючи лише одяг і спосіб пересування, але залишаючи недоторканим традицію.

 

Параска Плитка-Горицвіт (1927-1998)

Гуцульська художниця, письменниця, народний філософ, етнограф, фотограф. Типова представниця народного наївного мистецтва, яку називають “Гомером Гуцульщини”.

Народилася в сім’ї коваля Штефана та вишивальниці Анни Плитких.

Параска закіничила лише 4 класи школи, але завдяки батькові знала мови. У 1943 році самотужки дісталася до Німеччини, щоби вступити до університету, та замість навчання, потрапила на службу в німецьку родину, де потерпала від принижень.

 

Повернувшись до Криворівні долучилася до національно-визвольного руху, стала зв’язковою УПА (псевдонім — Ластівка). Після арешту 10 років провела в таборах.

Після амністії оселилася у батьківській кузні в Криворівні. Спершу активно включилася у громадське життя , але згодом через драму в особистому житті, поступово усамітнилася для виконання даної ще в ув’язненні обітниці — славити Мир Божий на землі. З того часу вела аскетичний спосіб життя. Жила з того, що приносили односельці. Останні роки прожила в злиднях і немощі, майже втративши зір.

 

Виставка експонуватиметься в Українському домі до кінця серпня

Фото: : Karol Jakubowski