Угорський день в ефірі Польського радіо
Fоtо: Polskie Radio dla Zagranicy

Угорський день в ефірі Польського радіо

Акція має ознайомити слухачів з угорською культурою, чим живуть сьогодні жителі цієї країни, спонукати слухачів дізнатися про їхню спільну історію. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Уперше в ефірі всіх програм Польського радіо проходив Угорський день.

Це результат співпраці польських та угорських громадських ЗМІ. Президент Польського радіо Анджей Роґойський наголошує, що обрана дата не є випадковою. 15 березня – це річниця Угорської революції 1848 року, історичної події, яка сприяла зближенню поляків і угорців.

– Ми разом з нашими угорськими братами відзначаємо їхнє свято, так само, як і вони святкують наше свято, найважливіший день для нашої історії. Цьогоріч, ми, Польське радіо, вирішили приєднатися до цих святкувань та вшанувати великий зрив наших братів угорців. Отже, в ефірі всіх програм Польського радіо ми представляємо культуру, історію, музику, – усе те, що в угорців виняткове. Говоримо теж про угорську політику, яка з багатьох причин нам близька.

Напередодні угорського національного свята на сторінці угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана у Фейсбук опубліковано спільний відеозапис прем’єрів Угорщини і Польщі – Віктора Орбана і Матеуша Моравєцького. У цьому записі глави урядів наголошували на польсько-угорській дружбі та спільній боротьбі двох країн за свободу.

Прем’єр-міністр Угорщини згадував про участь поляків у битвах за незалежність угорців, а свято з нагоди революції назвав спільним угорсько-польським святом:

– Ми завжди боролися за свободу разом із поляками. У дев’ятнадцятому столітті поруч із нами воювали кілька сотень поляків, а тепер вони приїжджають до нас, щоб разом святкувати день спільного угорсько-польського свята.

У свою чергу прем’єр-міністр Моравєцький наголошував, що польсько-угорська дружба спрямована на майбутнє, і що обидві країни разом можуть дбати за свободу, процвітання і добробут усієї Європи:

– Польсько-угорська дружба триває віками, і віками ми разом захищали свободу, християнську цивілізацію. Видно, як ця дружба дедалі більше направлена на майбутнє.

У тому, що польсько-угорські взаємовідносини є дуже добрими і надалі розвиваються, переконує також угорський політичний діяч, спікер угорського парламенту. Ласло Кевер наголосив в ефірі Польського радіо, що ці взаємини – зразкові:

– Я – голова парламенту з 2010 року, я беру участь у розвитку цих контактів і треба сказати, що вже давно не було настільки взірцевих відносин, як зараз. Частково це виникає з викликів, які наближають наші країни, з іншого боку, і в Польщі, і в Угорщині нині при владі є політики, які усвідомлюють, що окремо ми не можемо знайти відповіді на ці питання.

Проте, між Варшавою і Будапештом є доволі суттєві розходження в підході до Росії. Політика Угорщини щодо Росії є набагато прихильнішою, ніж політика Польщі. Однак, за словами Ласло Кевера, добрі відносини між Угорщиною та Росією не є перешкодою для польсько-угорських відносин, а проблемою, яку необхідно обговорити.

– У нашій закордонній політиці немає такого інтересу, який би поставив Росію попереду Польщі. Ми розуміємо позицію Польщі щодо Москви, що випливає з уроків історії. Для нас зрозуміло, що Польща багато разів була позділена між супердержавами, і одна з них – це завжди була Росія. Тому безпека є для Варшави настільки важлива.

Протягом усієї п’ятниці в ефірі Польського радіо звучали передачі присвячені угорській культурі, історії, музиці.

Культурні зв’язки Угорщини і Польщі також доволі сильні. Поляки добре знають фільми угорської режисерки Марти Месарош, яка пов’язана з Польщею. Знають теж музику геніального угорського композитора Франца Ліста, на віртуозність якого величезний вплив мав Фридерик Шопен.

Угорський день в ефірі Польського радіо – не єдиний проект між польськими та угорськими громадськими ЗМІ. На 3 травня визначено Польський день в угорських ЗМІ. Натомість Польське радіо планує розширити цю ініціативу і не виключено, що ефірі громадського мовника будуть теж дні інших країн, у тому й день України.

Л.І.