Україна вслід за екс-президентом Польщі номінувала Сенцова на Нобелівську премію миру

Україна вслід за екс-президентом Польщі номінувала Сенцова на Нобелівську премію миру

Верховна Рада України схвалила заяву до Норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури українця Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Як повідомляє Yavp.pl, у тексті заяви, яка опублікована на сайті ВРУ, наголошується, що міжнародна спільнота, в тому числі більшість національних кіноакадемій світу, а також громадські діячі, політики, режисери, актори, продюсери, літератори, журналісти  висловили свою підтримку Олегу Сенцову. Водночас той досі незаконно утримується на території Росії за сфабрикованою справою.

“Виходячи з того, що Олег Сенцов протягом усього періоду незаконного утримання під вартою, ризикуючи власним життям, демонструє приклад мужнього ненасильницького спротиву у боротьбі за базові права та свободи людин, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії Миру”, – йдеться в ухваленій Радою заяві.  

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова ФСБ Росії незаконно арештувала 10 травня 2014 року. 25 серпня 2015 року його засудили до 20 років ув’язнення. Обвинувачувальний вирок базувався на показах двох затриманих свідків,  один з них визнав, що дав їх під фізичними та моральними тортурами. Також про тортури з боку слідчих заявляв і сам Олег Сенцов.

14 травня 2018 року він оголосив безстрокове голодування на знак протесту проти протиправної політики Росії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів.
У серпні 2018 року екс-президент Польщі Лех Валенса запропонував номінувати Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

Опубліковано Lev Zakharchyshyn Середа, 5 вересня 2018 р.

“Я глибоко переконаний, що Сенцов втілює всі ідеали, якими керувався я, коли мирно боровся за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відсутність ненависті, робота на зміцнення міжнародного побратимства і, нарешті, жертвування собою на благо інших, несправделиво скривджених людей – це якості, гідні найвищого визнання вільного світу”, – йдеться у заяві Валенси, опублікованій на сайті Польської кіноакадемії.