Українська письменниця Оксана Забужко отримала нагороду від міської ради Кракова

Українська письменниця Оксана Забужко отримала нагороду від міської ради Кракова

Цьогорічну Нагороду міської ради Кракова ім. Станіслава Вінценза, яку вручають за  видатні заслуги в популяризації культури Центрально-Східної Європи, отримає українська письменниця Оксана Забужко. Церемонія нагородження відбудеться 22 листопада під час відкриття цьогорічного економічного саміту Open Eyes. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наш Вибір.

Нагорода  міської ради Кракова ім. Станіслава Вінценза

Нагороду  міської ради Кракова ім. Станіслава Вінценза вручають творцям і популяризаторам культури Центральної та Східної Європи за видатні досягнення в популяризації культури цього регіону. Нагороду присуджує журі на чолі з головою міської ради Кракова. До складу журі входять лауреати премії та запрошені представники установ, що діють у сфері культури, науки, освіти та громадської діяльності, а також представник мерії міста Кракова.

Серед лауреатів нагороди – Агнєшка Голланд, Анджей Стасюк, Мартін Поллак, Сергій Жадан, Кшиштоф Пендерецький, Ярослав Грицак, Томаш Венцлова, Олег Сєнцов та інші. Лауреати нагороди, крім іншого, отримують фінансову премію у сумі 50 тисяч злотих.

Патрон нагороди – Станіслав Вінценз – польський письменник, філософ та перекладач. Автор відомої трилогії «На високій полонині». Вінценза вважають «проникливим знавцем культури Гуцульщини та Покуття», він був організатором першого конгресу «малих батьківщин» у Валламонті (Швейцарія), є автором концепції, згідно з якою не стільки держави, скільки регіональні «малі Батьківщини» складають узи між європейцями.

Оксана Забужко – лауреатка цьогорічної нагороди

Журі вирішило присудити цьогорічну нагороду Оксані Забужко – українській письменниці, докорторці філології, яка викладала українську філологію в університетах США. Її «Польові дослідження українського сексу» (видані у 1996 році) є однією з найважливіших книг незалежної України. Її перекладено десятками мов, що принесло письменниці світову славу та популярність.

«Величезна робота Оксани Забужко, спрямована на усвідомлення світу історичної, культурної та екзестенційної специфіки України у ширшому контексті цивілізацій, сучасної історії та зв’язків між народами, та її літературний доробок, який детально наближає вразливість мешканців нашого макрорегіону, стали причиною того, що журі нагороди майже одноголосно ухвалили її кандидатуру», – повідомив Рафал Комаревіч, голова міської ради Кракова та голова журі.

Книги та статті Оксани Забужко перекладені багатьма мовами – зокрема польською, англійською, французькою, німецькою, чеською, угорською, хорватською, болгарською, російською та перською. У Польщі вийшли друком її романи «Польові дослідження українського сексу» (2003) і «Музей покинутих секретів» (2012), збірка оповідань «Сестро, сестро» (2007), серія інтерв’ю «Український палімпсест. Оксана Забужко в інтерв’ю з Ізою ​​Хрусліньською» (2013). У 2013 році вона отримала літературну премію Angelus за книжку «Музей покинутих секретів».

У лютому 2022 року у Польщі було видано нову книгу письменниці «Планета Полин», у якій вона займається спостереженнями за сьогоднішньою Україною, ведучи діалог з іншими культурами. Вихід книжки в Польщі збігся з початком повномасштабної війни в Україні, яку вона у багатьох текстах передбачала і пояснювала. Забужко описує Європу, охоплену токсичним популізмом, розділену різними формами дезінформації та спалахом мови ненависті та, зрештою, результатами російських імперських амбіцій – від епохи «Розстріляного відродження», епохи незалежності до Помаранчевої революції, до Майдану. Авторка у своїй багатошаровій праці прагне пояснити сучасну Україну західній людині, водночас ведучи діалог із культурою та текстами її сусідів.

«Планету Полин» також слід трактувати як вияв великої дружби до Польщі, адресований «провіденційному польському співрозмовнику, якого я дуже люблю і ні за що не хотіла би його його втратити», – підкреслила Забужко.

Вручення нагороди та зустріч з Оксаною Забужко у Кракові

Від 2020 року Нагороду міської ради Кракова ім. Станіслава Вінценза вручають під час Міжнародного економічного конгресу Open Eyes, який збирає видатних особистостей зі світу науки, економіки та культури. Церемонія нагородження цьогорічного лауреата відбудеться 22 листопада, у перший день конгресу.

Аби надати можливість поціновувачам зустрітися з письменницею, мер Кракова запрошує охочих на зустріч «На боці пам’яті» із Оксаною Забужко, яка відбудеться у понеділок, 21 листопада о 18.00 в Міжнародному центрі культури / Międzynarodowym Centrum Kultury (MCK) за адресою Rynek Główny 25. Детальну інформацію про захід можна знайти за посиланням.

Джерело: krakow.pl