Українські активісти протестують проти російського книжкового магазину у Варшаві

Українські активісти протестують проти російського книжкового магазину у Варшаві

У листопаді Galerii Północnej у Варшаві відкрився книжковий магазин Mnogoknig. Це російська мережа книгарень, яка працює в Литві, Латвії, Естонії та віднедавна в Польщі. Тут можна придбати книжки міністра оборони РФ Сергія Шойгу, російських пропагандистів Захара Прилєпіна та Александра Дугіна. Проти відкриття книгарні у Варшаві виступили українські активісти. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наш Вибір.

Про появу книгарні Mnogoknig у Варшаві пише організація Євромайдан-Варшава на своїй сторінці у Facebook: «Так, під час російсько-української війни в Польщі відкрили магазин російської літератури, дуже вона в такий час тут потрібна». Це, кажуть, перша російська книгарня в Польщі за останні 30 років.

На сторінці книгарні читаємо «Mnogoknig — європейська мережа магазинів книг із різних країн світу, а також настільних ігор, іграшок та канцелярських товарів. У Mnogoknig ви знайдете книги російською, українською, англійською, польською». Щоправда, якщо зазиринути на литовський сайт мережі, там прочитаємо, що «Mnogoknig — мережею магазинів російських книг, настільних ігор, іграшок та канцелярських товарів у Латвії, Естонії, Литві».  «Міжнародними» вони стали виключно для польського читача.

«Ви не знайдете тут, наприклад, книг українського народного поета Тараса Шевченка. Не купити тут і останню книгу Сергія Жадана. Натомість можна придбати книгу Сергія Шойгу. Так, це Сергій Шойгу, чинний міністр оборони Росії. Людина, яка несе персональну відповідальність за ракетні обстріли українських лікарень, житлових будинків та об’єктів цивільної інфраструктури. Є пропозиція і для найменших: вони можуть придбати моделі сучасного російського танка Т-90 або винищувача Су-35. Саме ці танки та літаки діють на поточній війні, тож діти отримають ще більше задоволення. Повний реалізм», – пише зі свого боку про книгарню ініціатива Загальнопольський бойкот Leroy Merlin.

За запитом «Шевченко» книгарня видає свої пропозиції – псевдонаукове лікування онкології за методом Шевченка: «водка+масло».  Але найцікавіше, що тут можна придбати, крім книжок авторства Сергія Шойгу, теперішнього міністра оборони РФ, ще й напрацювання Александра Дугіна, російського пропагандиста, політолога, ідеолога «русского міра», та Захара Прилєпіна, російського політика та пропагандиста. Роботи останнього, за словами активістів Євромайдан-Варшава, знаходять у списку книг, які заборонено розповсюджувати у ЄС. 

«Вишенькою на торті є те, що книгарня Mnogoknig пропонує численні твори Захара Прилєпіна. Короткий опис біографії: член забороненої російської націонал-більшовицької партії. Він приєднався до донецьких сепаратистів, щоб “денацифікувати українців”. У перекладі на польську – вбити. Твори Прилєпіна є в офіційному списку заборонених до розповсюдження книг ЄС, але, як бачите, ні російська книгарня, ні відповідні польські служби не проти», – йдеться у заяві Євромайдан-Варшава у Facebook. 

На відкриття книгарні в одному зі столичних торгових центрів, активісти Євромайдан-Варшави відреагували протестом. На підлозі перед входом до магазину вони розмістили великі наліпки з написами «Увага! Росія!», «Російська культура вбиває», та «Купуючи російські книжки, спонсоруєш війну». 

Євромайдан-Варшава також закликали всіх інших висловити свій супротив. За їх словами це можна зробити в різний спосіб, починаючи від пікетів під магазином, і закінчуючи зверненнями до адміністрації торгового центру, політиків і міської влади. 

А.В.