Українські помідори не для поляків і білорусів
http://external.polskieradio.pl/files/e914f072-fc67-4e22-8b42-79cefb4f7323.file

Українські помідори не для поляків і білорусів

Через значне зростання цін українські помідори втратили конкурентоспроможність на цих ринках, – вказують експерти. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Брюссель уже більше не буде фінансово підтримувати польських виробників яблук, які борються з наслідками російського ембарго на продовольство. Цю інформацію передав Європейському парламенту комісар з питань сільського господарства Філ Гоґан. У листі до європарламентаріїв Гоґан написав, що Єврокомісія заплатила за 1,75 млн тонн фруктів та овочів, які повинні були бути вилучені з ринку з початку російського ембарго, і що це коштувало близько 509 млн євро.

Комісар ЄС з питань сільського господарства додав, що дані вказують на «структурне надвиробництво» яблук у Польщі і що метою фондів допомоги було зміцнення сектора під час кризи, а не постійна діяльність.

Експортери з Польщі і Білорусі відмовляються купувати українські тепличні помідори, – вважають експерти Української асоціації плодоовочевих виробників. За словами фахівців, через значне зростання цін українські помідори втратили конкурентоспроможність на цих ринках, позаяк коштують значно більше, ніж аналогічні продукти від місцевих фермерських господарств.

Тимчасом виробники помідорів у Польщі вирощують і експортують дедалі більше цієї продукції. Нині Польща займає сьоме місце з виробництва помідорів у Європейському Союзі і споживачі дедалі частіше вибирають саме овочі з Польщі.

Facebook має підпорядкуватися Євросоюзним правилам конкуренції до кінця 2018 року, інакше це буде на нього буде накладено санкції, – заявила комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова у четвер на прес-конференції в Брюсселі.

Пані Юрова підкреслила, що «її терпець урвався». Вона додала, що Facebook запевнив її у тому, що адаптує до правил ЄС всі правила, які вводять в оману користувачів, але, на її думку, цей процес займає надто багато часу. Європейська комісія веде діалог із Facebook у цьому питанні, однак прогрес є недостатнім, – оцінила комісар ЄС. Якщо Facebook до кінця поточного року повністю не введе змін щодо своїх користувачів, то має очікувати санкцій.

Потрібно підготуватися до 20-річного митного конфлікту між Китаєм та США, – заявив у четвер співзасновник китайського технологічного гіганта Alibaba Джек Ма під час Всесвітнього економічного форуму в Тяньцзінь на півночі Китаю.

Він вже раніше прогнозував, що зростаючий торговий спір між двома найбільшими економіками у світі не буде швидко вирішений.

Спостерігачі приділяють важливе значення заявам Джека Ма у зв’язку з його знаковим статусом у китайських інноваціях. У минулому році Джек Ма зустрівся з президентом США Дональдом Трампом і пообіцяв, що до 2021 року Alibaba створить мільйон нових робочих місць у Сполучених Штатах. Alibaba не зможе виконати цю обіцянку через торговельну напругу.

Л.І.