Українці допомогли:польський соцстрах(ZUS) заявив про рекордну суму надходжень за всю історію фонду
https://images.cdnyavp.pl/images/articles/2a6d7d32915e25ac97ba8ac0f69434922c87497e.jpg

Українці допомогли:польський соцстрах(ZUS) заявив про рекордну суму надходжень за всю історію фонду

Сьогодні 558 тисяч іноземців платять внески в польську систему соціального страхування (ZUS). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Сьогодні 558 тисяч іноземців платять внески в польську систему соціального страхування (ZUS). Серед них абсолютна більшість  – 418 тисяч – це громадяни України. Надходження від внесків у першому півріччі 2018 року покрили майже 79% витрат соцстраху, що є унікальним результатом в історії соціального забезпечення Польщі.

Про це виданню wirtualnemedia.pl розповіла професор Гертруда Усчінська (Gertruda Uścińska), президент Фонду соціального страхування, – повідомляє YAVP.PL.

Серед загального числа застрахованих у Польщі українців, за трудовим договором працює 216 тис осіб, близько 4 тис займається приватною підприємницькою діяльністю, на підставі цивільно-правових договорів (наприклад, договір доручення) працевлаштовані понад 198 тисяч мігратнів. Дані ZUS показують, що число іноземців, що регулярно сплачують внески в соцстрах, динамічно зростає. В кінці 2014 року їх було близько 124 тисяч, в середині 2016 року – 137 тисяч. Цьому динамічному зростанню сприяють українці, які приїжджають на роботу в Польщу і становлять 75% від числа всіх застрахованих у ZUS іноземців. Є також багато громадян Білорусі (30 тис), В’єтнаму та Молдови (близько 8 тис), Росії (7 тис). Зростає кількість мігрантів з Індії. Зараз їх налічується близько 5 тис 400 осіб, втім, ще два роки тому їх було лише 2 тисячі.

“Це економічно активні люди, вони платять внески на соціальне забезпечення, пенсійне страхування й охорону здоров’я, а також інші внески, в залежності від форми  їх працевлаштування та величини доходу”, – підкреслює проф. Гертруда Усчінська (Gertruda Uścińska).

Сприятлива ситуація на ринку праці, низький рівень безробіття (в липні він становив лише 5,9%) і зростаюча група офіційно працевлаштованих іноземців забезпечують хорошу ситуацію у Фонді соціального страхування. До кінця червня 2018 року доходи Фонду склали 119,5 млрд. злотих (трохи більше 50% від запланованих), а витрати – 113,7 млрд. злотих (48,7%). Надходження від внесків у першому півріччі покрили майже 79% витрат соцстраху, що є унікальним результатом в історії соціального забезпечення Польщі.

Президент ZUS підкреслила, що виплата внесків до Фонду соціального страхування дає переваги й самим іноземцям. “Сьогодні ці 558 тисяч людей, за умови, що вони виконують вимоги, закріплені в законодавстві, набувають гарантії соціальних виплат в разі хвороби й інші пільги. Вони також можуть розраховувати на пенсійні виплати після досягнення певного віку.

“Право на польську пенсію іноземцям обумовлене головним чином тим, що ці люди в період своєї роботи у нас, підпадали під дію польської системи соціального страхування. Якщо, разом з тим, вони були охоплені іншими системами, існують певні правила, що випливають з координації подібних систем, або двосторонніх угод, які ми укладаємо з державами за межами Євросоюзу “, – говорить проф. Гертруда Усчінська (Gertruda Uścińska).

У Польщі, згідно з доповіддю «Роботодавці й роботодавиці й працевлаштування іноземців та іноземок» (“Pracodawcy i pracodawczynie a zatrudnianie cudzoziemców i cudzoziemek”), опублікованому Асоціацією правової інтервенції (Stowarzyszenie Interwencji Prawnej) і Фондом Конрада Аденауера (Fundacja Konrada Adenauera), в 40 відсотках польських компаній працюють іноземці з-за меж ЄС і 81 відсоток компанії розглядають можливість залучення більшого числа співробітників з-за кордону.

“Роботодавець зобов’язаний інформувати працівника про соціальне забезпечення. Сьогодні реєстраційні формуляри спрощені, ясні та зрозумілі і, отже, не вимагають надмірних зусиль для їх заповнення. У них ми відзначаємо громадянство, але тільки для статистики системи соціального забезпечення, у той час як правила подачі заявки на соцстрахування однакові для всіх працівників, незалежно від того, чи є вони громадянами Польщі, чи іншої країни”, – нагадує проф. Гертруда Усчінська.