Уряд Лодзі хоче, аби в місті залишились жити українські родини

Уряд Лодзі хоче, аби в місті залишились жити українські родини

Кожен п’ятий житель міста є іноземцем. Переважають українці, яких в Лодзі налічується до 150 тисяч. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Саме тому в муніципалітеті працюють люди, які говорять українською та російською мовами в Місто готує брошури, які допоможуть іноземцям, які не володіють польською, вирішити багато питань. Раніше був запущений Український портал офісних і квиткових автоматів з інструкціями на цій мові.

Ніхто не може чітко визначити, скільки українців перебуває в Польщі. Підраховано, що їх принаймні 1,2 мільйона. Магістрат вважає, що в Лодзі є близько 70 000–80 000 українців, котрі легально тут перебувають. Крім того, необхідно додати людей, які живуть за межами Лодзі, але приїжджають на роботу, а також українців, які нелегально перебувають у Лодзі. За оцінками муніципалітету, щонайменше 150 000 українці проживає в Лодзі. Це число постійно і динамічно зростає.

Емігранти з усього східного кордону більше не працюють тільки на виробничих лініях і на будівельних майданчиках, хоча в Лодзі вони все ще працюють переважно в цих секторах. Все частіше українці працюють у сфері догляду за дітьми або пенсіонерами, в лікарнях, гастрономії, послугах (як ІТ-спеціалісти), так і в сучасних бізнес-послугах. Представники муніципалітету зауважили, що компанії, що знаходяться в офісних будівлях Лодзі, потребують людей, які володіють російською та українською мовами.

Зазвичай до Лодзі приїжджає глава української родини, чоловік, віком до 35 років. Стратегія муніципалітету полягає в тому, щоб такий чоловік привів свою сім’ю і жив разом з нею в Лодзі. Цей підхід має дві переваги. Перший — це депопуляція міста.

Другою вигодою є дохід міста від податків на доходи фізичних осіб, сплачених українцями. Магістрат вважає, що одна сім’я іноземців залишає 4-5 тисяч злотих у Польщі за всі податки та збори.

Для залучення українських сімей до Лодзі уряд має намір випустити дві публікації на різних мовах, у тому числі й українською мовою. Перший — це брошура, що спонукає людей приїхати до Лодзі. Українці, як і інші іноземці зі сходу, дізнаються з неї, що в Лодзі існують відносно низькі витрати на проживання та стабільна робота.

Другий випуск — це книга на 100 сторінок. Він міститиме інформацію про необхідні адміністративні процедури, де лікувати зуби або отримувати медичну допомогу, як користуватися медичними послугами, тренінгами, школами, а також місця, де знаходяться заклади культури, спорту і туристичних визначних пам’яток.

За матеріалами: dzienniklodzki.pl