Уряд Польщі йде назустріч українцям: дозвіл на постійне проживання через два роки
https://glavcom.ua/img/article/4683/26_main.jpg

Уряд Польщі йде назустріч українцям: дозвіл на постійне проживання через два роки

Уряд Польщі йде назустріч українцям: дозвіл на постійне проживання через два роки, родина у Польщі — через рік. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Монітор Інфо.

“Право і Справедливість” пропонує швидку інтеграцію для українських іммігрантів, що працюють у Польщі. Рішення стосується також їхніх родин.

Уряд зацікавлений більшою інтеграцією іммігрантів, що працюють в Польщі, зокрема, українців. Запропоноване розв’язання спростить також проживання у Польщі родин українських працівників. Швидше надання згоди на постійне проживання чи можливість запросити найближчу родину на проживання вже через рік після початку роботи — це найважливіші елементи змін до закону про іноземців, частина із яких набере чинності 1 січня 2019 р. Оцінюється, що вони охоплять 200 тис. осіб.

Програма підтримки іммігрантів дає можливість працівникам з закордону звертатися із заявою про надання дозволу на постійне проживання через два з половиною роки роботи на підставі дозволу на перебування. Через рік роботи на підставі дозволу іммігрант зможе привезти найближчих членів родини, які також матимуть можливість працювати у Польщі. Сьогодні на дозвіл на постійне проживання потрібно чекати щонайменше чотири роки. Де факто, іноземці зможуть привезти свої родини вже через рік роботи на підставі дозволу та після кількох місяців вирішення формальних питань.

Однак уряд не спрямовує своєї пропозиції до усіх іноземців, що перебувають у Польщі. Першою умовою є те, що вона стосується виключно тих осіб, які зараз можуть працювати у Польщі на підставі заяви роботодавця про намір працевлаштування іноземця, тобто вірмен, білорусів, грузинів, молдаван, росіян та українців. Друга умова — працевлаштування у ключових професіях для Польщі. Список цих професій опрацьовує Міністерство родини, праці та соціальної політики. Відомство заохочує до проживання у Польщі осіб, культура яких наближена до Польської. “Зміни мають на меті впровадити спрощення для проживання у Польщі осіб, близьких нашій країні культурно, які мають кваліфікації для виконання робіт, бажаних для польської економіки”, — можна прочитати у законопроекті.

Зараз значну частину іммігрантів на польському складають особи, що працюють на підставі заяв роботодавців. До кінця квітня цього року було зареєстровано 464 тис. таких документів та майже 100 тис. дозволів на роботу. За оцінками демографів, протягом року на заробітки у Польщі перебуває від півмільйона до мільйона українців. Органи працевлаштування отримують менше заяв, але видається більше дозволів на перебування. Це явище є доказом заповнення прогалин на польському ринку праці, які збільшуються через старіння суспільства.

Джерело: TVP Info