Уряд Польщі подав до демісії в повному складі

Уряд Польщі подав до демісії в повному складі

Це стандартна процедура з початком роботи новообраного парламенту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Збруч.

Керівник польського уряду Матеуш Моравєцький оголосив у Сеймі у вівторок, 12 листопада, про відставку своєї Ради міністрів. Виступаючи перед депутатами нового скликання, прем’єр-міністр підбив підсумки двох років свого правління.

«Ми досягли великих успіхів. Міжнародні інститути, такі як Світовий банк, наголошують на важливості та ефективності нашої нової економічної моделі, нової структурної політики, нової промислової політики. Нам вдалося значно зменшити бюрократизм, наприклад, чітко обмеживши обсяг дозвільних документів», – проголосив Моравєцький. Тепер парламент має сформувати новий уряд.

Раніше депутати склали урочисту присягу й обрали на посаду маршалка, тобто спікера Сейму – представницю правлячої партії «Право і справедливість» Ельжбету Вітек (Elżbieta Witek). Вона отримала на свою підтримку 314 голосів, з яких 235 – голоси її політичної сили. Про це повідомило Polskie Radio24.

Також 12 листопада відбулося перше засідання верхньої палати парламенту – Сенату. На ньому було обрано маршалка Сенату. Ним став кандидат від опозиції Томаш Ґродцький (Tomasz Grodzki) з «Громадянської коаліції». За нього проголосував 51 сенатор.

Нагадаємо, що у жовтні в Польщі відбулися чергові парламентські вибори. Правляча в країні з 2015 року партія Ярослава Качинського «Право і справедливість» здобула підтримку 43,59% поляків, котрі взяли участь у голосуванні. Це їй забезпечило 235 з 460 місць в нижній палаті. Цей результат дає партії Ярослава Качинського більше половини місць у Сеймі і право самостійно формувати уряд.

Також у парламенті Польщі репрезентовані об’єднання опозиційних сил Громадянська коаліція – 134 місця, Союз демократичної лівиці – 39 мандатів, Польська селянська партія – 30 крісел, об’єднання євроскептиків і націоналістів «Конфедерація “Свобода і незалежність”» – 11 мандатів.