В Польщі готують новий закон про аліменти

В Польщі готують новий закон про аліменти

Урядовці в Польщі готують законопроект, який більш ефективно регулюватиме сплату аліментів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

«Миттєві аліменти» („Alimenty natychmiastowe”) — нова ідея польського уряду щодо сплати аліментів. Інша пропозиція — запровадити інституцію з погашення аліментів. Уряд нещодавно оголосив про реформу Кодексу сім’ї та опіки.

Поправки до Кодексу сім’ї та опіки були оголошені на прес-конференції у вівторок, 26/02. Представники Міністерства юстиції повідомили про намір продовжувати політику „ściągalności alimentów”. З 2015 року Державний фонд аліментів збільшився на 164 відсотки, а це означає більше грошей, ніж у попередні роки.

Міхал Вось, повноважний міністр юстиції зазначив: “Ми запроваджуємо новий тип провадження, яке базується на тому, що прохання про призначення аліментів підлягатиме миттєвому розгляду (wniosek o alimenty natychmiastowe, — пол). Ця заява розглядатиметься судом протягом кілька днів, фактично судовим секретарем. Завдяки цьому кошти будуть доступні практично одразу.

«Миттєві аліменти» — скільки часу це займе?

На даний момент не відомо деталей нового законопроекту. Міхал Вось, однак, представив нарис проекту: “Аліменти будуть призначені в єдиному розмірі, визначеному заздалегідь. Щорічно сума безпосередньої підтримки визначається наказом міністра юстиції. Наразі розглядаються такі суми: 500 польських злотих за одну дитину, 900 злотих за двох дітей, 1200 злотих за трьох дітей”.

Alimenty natychmiastowe являють собою тимчасовий захист, бланк заяви можна завантажити онлайн. Окрім свідоцтва про народження дитини, не потрібно додавати жодних доказів до позову.

Цей тип сплати аліментів має бути тимчасовим, його можуть використовувати батьки, які хочуть уникнути судового розгляду. Важливо відзначити, що отримання негайної фінансової підтримки не означає, що батьки не зможуть отримати більш високі суми пізніше. Потім доведеться скористатися стандартною процедурою.

Один з батьків заважає іншому спілкуватися з дитиною?

За це законопроект передбачає штраф Нові правила також будуть більш ефективно захищати права батьків, у випадку коли інший з батьків ускладнює контакт з дитиною.

Планують запровадити нові форми захисту: якщо один з батьків не зможе вдруге зв’язатися з дитиною, суд може призначити помічника сім’ї або судовий нагляд. Якщо це рішення не спрацює, суд може накласти штраф. Якщо і фінансове стягнення не допоможе, батьки підлягатимуть кримінальній відповідальності.

Проект також передбачає запровадження процедури інформування сім’ї. Це буде передувати розлученню і сепарації подружжя, які мають маленьких дітей. Аліменти будуть погашені “з гори”.

Іншою важливою зміною, яку оголосив Вось, є ідея запровадження інституту для підтримки погашення аліментів (wygaszania alimentów). Про що мова? Коли дитині виповниться 25 років, утримання буде автоматично погашено. Це означає, що батьки не будуть зобов’язані їх сплачувати. До цих пір, якби хтось вирішив, що дитина настільки незалежна, що самостійно в стані заробити на життя, то доведеться звертатися до суду. Законом запроваджується автоматичне припинення зобов’язання з сплати аліментів. Звичайно, в деяких випадках, таких як інвалідність чи особливі умови проживання, батьки продовжують сплачувати аліменти.