В Познані з’явився сквер Захисників України 2022
Фото: poznan.pl

В Познані з’явився сквер Захисників України 2022

У четвер, 23 червня в Познані відкрили сквер Захисників України 2022. Сквер розташовується поблизу мосту св. Роха, на перехресті вул. Серафінек та Траси Корніцької. На місці встановлено пам’ятну табличку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Сквер Захисників України, що віднедавна з’явився в Познані, – це символічне місце пам’яті для всіх мешканців та гостей міста. Урочисте відкриття скверу та пам’ятної таблички відбулось 23 червня. «Ця подія – це символічний жест підтримки від мешканців Познані для українців та українок, які переживають трагедію війни», – підкреслив під час урочистостей Патрик Павелчак, директор офісу мера Познані. Він також згадав і про Познанський червень ‘56, річницю якого будуть відзначати за декілька днів: «Свобода, прагнення до якої було криваво придушено на вулицях нашого міста, є частиною познанської ідентичності. Сьогодні мешканці Познані в цьому прагненні солідарні з Україною».

Познанський червень або Познанські протести – перші в соціалістичні Польщі загальні вуличні протести та страйки, що відбулись 28-30 червня 1956 року. Виступи населення були жорстоко придушені армією та силами правопорядку.

Ініціатором відкриття скверу Захисників України були познанські громадські організації, які ще наприкінці лютого почали збирати підписи до петиції. Невдовзі петиція з проханням створення скверу на честь українських героїв було передана до міської ради Познані. 

«Ідея, щоб в публічному просторі Позані з’явилось пам’ятне місце, присвячене героїчним українцям, що борються за свою свободу, але також за нашу свободу і свободу цілої Європи, з’явилася вже в перший день після початку війни. Міська рада швидко приступила до пошуку відповідного місця і одностайно заявила, що злочини російської федерації на території України неприпустимі», – заявив Гжегож Гановіч, очільник міської ради Познані. 

Проєкт створення скверу, названого на честь захисників України, був ухвалений одноголосно на початку квітня. Його урочисте відкриття відбулось 23 червня.

Сквер Захисників України 2022 знаходиться поблизу мосту св. Роха, на перехресті вул. Серафінек та Траси Корніцької.

А.В.

Джерело: poznan.pl