В столиці ЄС відкрили Польський лобістський центр
Матеуш Моравєцький під час відкриття Польського лобістського центру в Брюсселі PAP/Paweł Supernak

В столиці ЄС відкрили Польський лобістський центр

Завдяки цьому осередку голос польського бізнесу в Брюсселі звучатиме виразніше та конкуруватиме із західноєвропейським. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

В Брюсселі відкрили Польський лобістський центр. Варшава хоче мати більший вплив на рішення, що приймаються в Європейському Союзі. Завдяки цьому осередку голос польського бізнесу в Брюсселі звучатиме виразніше та конкуруватиме із західноєвропейським.

Розповідає Беата Пломецька:

«Присутність фірм, регіонів або організацій у Брюсселі, де створюються євросоюзні законодавчі положення, надзвичайно важлива. Це завжди результат кількамісячної або навіть кількарічної баталії різних гравців, котрі захищають власні інтереси. Польське лобі на тлі інших виглядає дуже слабо. Дещо понад сто фірм вписано до добровільного реєстру лобістів ЄС із майже 12 тисяч офіційно заявлених. Проте насправді постійно і організовано в Брюсселі функціонує декілька, а може кільканадцять польських фірм. З Німеччини і Франції їх по декілька сотень. Польська державна залізниця першою, ще до вступу Польщі до Європейського Союзу, 2002 року відкрила своє представництво у бельгійській столиці. Відтоді вдалося пролобіювати багато вигідних Польщі положень. Йдеться, наприклад, про можливість фінансування парку за рахунок бюджету ЄС. Вигоди, як розповідає директор брюссельського бюро PKP, нараховуються у мільярдах».

IAR/А.М.