Варшава закликала Ізраїль якнайшвидше розслідувати напад на посла Польщі
Fot.: Pexels/kaboompics + Pixabay/RonnyK

Варшава закликала Ізраїль якнайшвидше розслідувати напад на посла Польщі

Президент Польщі назвав атаку на Марека Маґєровського «антипольським актом». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Посла Польщі в Ізраїлі Марека Маґєровського атакували та принизили; ізраїльська влада має роз’яснити цю ситуацію; на жаль, усе вказує на те, що це був антипольський акт, акт абсолютно несправедливої ненависті проти нас, – заявив у середу, 15 травня, президент Польщі Анджей Дуда.

У зв’язку з атакою на польського дипломата у Тель-Авіві у Міністерство закордонних справ Польщі викликали посла Ізраїлю Анну Азарі, яка висловила жаль з приводу інциденту, водночас заявивши про допомогу ізраїльської влади у його повному роз’ясненні.

«Я хочу дуже наголосити: так, як я борюся з усіма проявами антисемітизму, вважаючи їх чимось огидним і недостойним, так само я проти будь-якого антипольського акту», – наголосив президент.

Водночас Міністерство закордонних справ Польщі закликало ізраїльську владу захистити життя і добро польських дипломатів. «Висловлюємо жаль, що цей інцидент трапився і закликаємо ізраїльську сторону забезпечити життя, добро польських дипломатів згідно із чинним міжнародним правом. Ми просимо також якомога швидше роз’яснити цю ситуацію і представити нам інформацію на цю тему», – поінформувала речниця МЗС Польщі Ева Сувара. У МЗС Польщі висловили надію, що влада Ізраїлю докладе всіх зусиль, аби винні понесли покарання, а подібні інциденти проти польських дипломатів не повторилися у майбутньому.

Також речник ізраїльського МЗС Еммануель Нахшон вчора підкреслив, що єврейська держава приголомшена нападом на посла Польщі. «Наші польські друзі будуть інформовані про поступи в розслідуванні ізраїльської поліції. Для нас – це найбільш пріоритетна справа, оскільки ми докладаємо повних зусиль для безпеки і захисту дипломатів», – запевнив Нахшон.

Водночас посол Польщі в Ізраїлі Марек Маґєровський написав вчора у Twitter: «Дякую за всю підтримку. Нині вранці я виступив на конференції, присвяченій медицині під час Голокосту. Пополудні я зустрівся з предками євреїв з Влодави. Багато чудових історій про поляків, котрі рятували їхні родини, дідусів та бабусь. Працюємо далі, без змін».

За інформацією ізраїльської поліції, нападник підійшов до Маґєровського, коли той сидів у своєму авто, а потім обплював дипломата. Викликана поліція затримали підозрюваного у нападі 65-річного чоловіка.

PAP, IAR/Т.А.