Вчителі з Нижньої Сілезії знову готуються до страйку

Вчителі з Нижньої Сілезії знову готуються до страйку

Загальнонаціональний страйк освітян в Польщі запланований на 8 квітня і буде тривати два тижні. Чи вибухне протест і що в цей час буде з дітьми в школах? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Досі невідомі наслідки переговорів вчителів з урядом. Але міська влада подає максимально детальну інформацію про міські пропозиції — для того, аби мінімізувати вплив страйку. І хоча місцева влада не є учасником спору вчителів з урядом, вона готова докласти всіх зусиль, аби звести до мінімуму наслідки протесту.

— Вчителі можуть кожного дня приєднатися або відмовитися від спеціальної пропозиції, яку підготувало місто, — сказав президент Вроцлава Яцек Сутрик — Тому, щоб задовольнити очікування батьків, учнів і директорів закладів, ми представляємо спеціальну пропозицію додаткових класів, які можна вводити як у школах, так і за їх межами.

— Найважливішою є безпека дітей, тому підготовлену пропозицію не можна розглядати як альтернативу догляду, яку надають викладачі в години занять. Але цей пакет є важливим доповненням, і, можливо, навіть вирішальним для того, чи зможемо ми успішно і безпечно пройти через важкий час протесту, — каже віце-президент Вроцлава Рената Грановська.

ПРОПОЗИЦІЯ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ ТА БАТЬКІВ

Мер міста Вроцлав призначив моніторинговий комітет, який повинен допомагати керівникам установ у підготовці до оголошеного страйку. Представники комітету неодноразово зустрічалися з директорами відділень, що призвело до пропозиції додаткових класів.

23 заклади підготували свої пропозиції. Це, зокрема, муніципальні установи та компанії: Молодіжний спортивний центр, зоопарк, гідрополіс, стадіон Вроцлав, театри, такі як Капітолій, а також соціальні партнери та спортивні клуби, які заявили про підтримку під час страйку. Вхід у ці заклади буде або повністю безкоштовим, або коштуватиме символічну ціну — наприклад, злотувку або дві. Для цього місто виділило спеціально пів мільйона злотих.

Заняття будуть доступні для всіх груп дітей з вчителями, а також для батьків, бабусь і дідусів, які залишатимуться вдома з дітьми. Однак для того, щоб полегшити логістику бронювання місць, «замовлення» збиратимуться і розміщуватимуться лише директорами відділень. Батьки можуть отримати повний список пропозицій міста безпосередньо в школах.

ІСПИТИ

іспити відбудуться згідно з планів і будуть проводитися відповідно до правил. Міський уряд і директори, звичайно ж, можуть допомогти групам екзаменаційних комісій у проведенні тестів.

ЗАРПЛАТНЯ ТА СТРАЙК

Фонд оплати праці вчителів виплатить їм заробітню плату у незмінному розмірі. Проте Вроцлав не стоїть вище закону, і зарплати протестуючих вчителів будуть виплачені відповідно до закону та існуючих резолюцій. Пам’ятайте, що будь-які відрахування з оплати можуть бути компенсовані. У той же час, Департамент освіти веде переговори про доповнення для вчителів, — наголосив президент Вроцлава Яцек Сутрик.