Вчителі з Нижньої Сілезії знову готуються до страйку?

Вчителі з Нижньої Сілезії знову готуються до страйку?

Співробітники сфери освіти вимагають підвищення зарплат. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

В цей вівторок, 29.01 педагоги Нижньосілезького воєводства вирішили вступити до колективного спору з керівниками шкіл.

Всі вони будуть вимагати від керівництва збільшити освітню субвенцію, адже через її нестачу більшість вже залишилися без надбавок до зарплати.

Зокрема, освітяни вимагають збільшення кількості надбавок “za wychowawstwo” — 1000 злотих. Це, зокрема, постулат вчителів з Міліча (Milicza), які знову готуються до страйку. Сьогодні (29 січня) має бути прийнято рішення про вступ до колективного спору з керівниками шкіл.

— Ми хочемо працювати і отримувати за це достойний дохід, а значить, наш протест цілком обґрунтований”, — говорить Гжегож Фратков’як, голова профспілки у Мілічі. — Викладач, який тільки торує свій шлях в професії, отримує лише 1751 злотих. Це смішні гроші, а як надбавки за престижність педагогічної праці, напруженість і складність в роботі? Ми будемо приймати відповідні рішення, інформуватимемо директорів про те, що ми вступаємо до колективного спору з вимогою підвищення зарплати на 1000 злотих з компенсацією від 1 січня”, — додає Гжегож Фратков’як.

Профспілка також  вестиме переговори з мером про підвищення для вихователів.

— Ми спробуємо поговорити з мером, щоб підняти цю суму, тому шлях переговорів ніхто не відміняв”, — каже Гжегож Фратков’як.

Чи будете загальнонаціональний страйк?

Педагоги кажуть, що надбавки для них вкрай важливі, а проблема виникла у вересні. Якщо ситуація не зміниться, прогнозують масові звільнення в школах.

— Якщо переговори нічого не дадуть, почнеться страйк”, — запевняють педагоги Нижньої Сілезії.

Нагадаємо, вчителі у всій Польщі “воюють” за надбавку в розмірі тисячі злотих. Наразі уряд пропонує збільшити заробітну плату, залежно від ступеня вчителя, у розмірі від 121 до 166 злотих.