Від ліплення вареників до власного кейтерінгу. Як українкам вдалось організувати власний бізнес
“Kozackie Jadło”. Фото зі сторінки у facebook

Від ліплення вареників до власного кейтерінгу. Як українкам вдалось організувати власний бізнес

Вже декілька місяців в польському містечку Жори Сілезького воєводства активно працює заклад з доставки їжі «Kozackie Jadło»/ «Козацьке їдло». Як благодійна акція переросла у власний бізнес, який дав роботу понад 20 українкам, дізнаємось з Gazeta Wyborcza. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

З початком повномасштабної російської агресії, сілезьке містечко Жори, як і багато інших міст в Польщі, прийняло біженців з України. Серед них багато жінок з дітьми. Українки разом зі своїми дітьми, що змушені були втікати від російської агресії, не хотіли склавши руки, чекати закінчення війни. З пошуком роботи їм допоміг фонд «Podzielmy się Dobrem» та фірма Workerservice.

«Як тільки жінки приїжджали до Жор, то одразу питали про роботу. Не хотіли нічого безплатно. Проте перешкодою виявилось незнання польської мови. Тоді ми подумали, що б такого можна швидко вигадати, щоб їм допомогти. Ми почули, що в Україні жінки смачно готують. І ми вирішили використати цей потенціал», – ділиться спогадами про початок роботи представниця фонду Агнєшка Соха.

В фонді допомогли організувати місце для роботи – кухню, де 50 жінок позмінно з ранку до вечора ліпили вареники. Ще в березні в Жорах відкрили кіоск, де українки змогли продавати виготовлені страви. За перший же день роботи вдалось продати понад 5 тисяч вареників.

Команда “Kozackie Jadło”. Фото зі сторінки у facebook

Інтерес до української кухні не вщух. Після вирахування витрат на оплату праці (заробітної плати) та оплати за інгредієнти, решту зароблених коштів віддавали на гуманітарну допомогу для України. Так постала акція «Вареники для вільної України» в рамах якої в Україну відправили кілька гуманітарних вантажів.

Українські страви здобули у регіоні такий успіх, що продаж розширився на інші міста Сілезького воєводства. Організатори не бачили іншого виходу, як розширювати діяльність. Так постав кейтерінг «Kozackie Jadło» / «Козацьке їдло» – готові страви на вивіз. Крім традиційних українських страв, таких як вареники, борщ, солянка, в меню з’явились італійські кальцоне та макарони. Весь бізнес ведуть українки.

«Спочатку були вареники, які готували близько 50 жінок. Частина з них поїхала до інших міст, частина знайшла іншу роботу, а ще дехто повернувся в Україну. В кейтерінгу “Козацьке їдло” зараз працює 20 українок. Головним чином це мами, які не можуть знайти іншої роботи. На кухні в них вільний графік, залежно від потреб», – пояснює організацію роботи Вікторія Сапелова з Workerservice.

Українські страви користуються неабияким попитом серед мешканців. Все частіше серед клієнтів виникають питання, коли можна буде скуштувати страви на місці, в ресторані. «Поки що немає такої можливості. Спочатку нам потрібно міцно стати на ноги, але ми не приховуємо, що думаємо над цим», – говорять українки.

А.В.

Джерело: Газета виборча