Відтепер карта поляка доступна для осіб польського походження всієї польської діаспари

Відтепер карта поляка доступна для осіб польського походження всієї польської діаспари

Ще більше осіб отримають можливість підтвердити приналежність до польської нації. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Карта поляка охопить осіб польського походження всієї польської діаспори. Нинішня Рада у справах поляків на Сході (Rada do spraw Polaków na Wschodzie) змінить свою назву на Раду у справах для поляків за кордоном (Radę do spraw Polaków na Obczyźnie).

Про це йдеться в законопроекті про внесення змін до Закону про Карту поляка і Закону про консульське право, прийнятого у вівторок, 2 квітня Радою міністрів.

До того часу Карту поляка, що підтверджує приналежність до польської нації можна було отримати на підставі Закону від 7 вересня 2007 року особам польського походження, які мають громадянство однієї з 15 країн колишнього СРСР.

Карта поляка надає численні бонуси, такі як доступ до польських шкіл та університетів, офіційного працевлаштування та ведення бізнесу в Польщі.

Через десять років свого існування Карта поляка допомогла особам з польським корінням підтримувати відносини з Польщею, культивуючи польські традиції і вільно оселятися на теренах РП. В даний час у світі живе близько 20 мільйонів поляків, у тому числі в колишньому Радянському Союзі 1-1,5 мільйона.

З моменту введення Карти поляка у 2008 році Міністерство закордонних справ випустило понад 200 тисяч таких документів, у тому числі 102 тисячі для громадян України. Лише у 2018 році Мазовецький воєвода надав власникам Карти поляка близько 7 мільйонів злотих готівки (świadczeń pieniężnych).