Відтепер магазини в Польщі не можуть викидати їжу — лише віддавати потребуючим

Відтепер магазини в Польщі не можуть викидати їжу — лише віддавати потребуючим

Магазини сплачуватимуть штрафи за викидання їжі. З 1 березня вони повинні давати їжу тим, хто цього потребує. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

З 1 березня власники магазинів, які викидають їжу, а не віддають її громадським організаціям, сплачуватимуть високі штрафи. Ці зміни з’явилися внаслідок нових положень Закону щодо боротьби з харчовими відходами.

Таким чином, великі торгові мережі та власники магазинів зобов’язані укласти договір з неурядовими організаціями, куди вони передаватимуть безкоштовну їжу, яка не була продана, але все ще придатна для споживання.

На даний момент регламент застосовується до закладів, площа яких становить понад 400 кв.м, але з часом він охопить й інші магазини. Якщо власник магазину викине їстівну їжу після підписання договору, йому доведеться сплатити штраф партнерській організації. Наскільки великими будуть ці суми? 10 гроши на кожен кілограм їжі.

Якщо ж магазин не уклав договір з жодною організацією, — він заплатить 5 тисяч злотих штрафу, а також по 0,10 PLN за кожен кілограм викинутої їжі. Однак у цьому випадку гроші надійдуть не на рахунок організації, а на рахунок місцевого воєводського фонду охорони навколишнього природного середовища та управління водними ресурсами. Екологічні інспектори відтепер слідкуватимуть за тим, щоб магазини виконували свої нові зобов’язання, — інформує noizz.pl.

Фото ілюстративне, з вільних джерел.